Maailmanpelastus Operaatio, 1. viikko, 7. päivä (kokkaa fiksusti)

Wohoo! Ensimmäinen viikko takana ja nyt jo tuntuu, että ilma olis hivenen raikkaampaa hengittää ja taivas sinisempi 😀 Hyvä me!

Kun kerta mieleeni tuli, kysyn nyt tässä vaiheessa, että tiesittekö että esimerkiksi ituja saa säilykkeenä? (olin eilen äitillä siivoamassa ja opin taas paljon uutta). Kaikennäköistä.

Tänään suht lyhyt postaus. Yleensähän en postaa sunnuntaiisin lainkaan, harvemmin olen edes koneella viikonloppuisin. Mutta koen yhteisen haasteemme niin tärkeäksi, että uhraan viikonloppuaamuni sille.

Tänään (tai siis tietenkin tästä päivästä eteenpäin) kokataan fiksusti. Yksi varteenotettava vaihtoehto kaikelle uunittamiselle, paistamiselle ja hauduttamiselle on terveydellekin ihanteellinen raakaravinto. Toki sähköä siinäkin tarvitaan, että saadaan tehosekoitin surisemaan, ja kasvikuivuriakin saatetaan käyttää ja mehustintakin, mutta uunin ja lieden jäädessä pois käytöstä on energian kulutuskin huomattavasti pienempää. Kaikista meistä ei tietenkään tule raakavaliolaisia, mutta tokihan voidaan ainakin osa aterioista korvata raakaruoalla. Keho ja ympäristö kiittävät!

Uunia ja liettä (ja tiskikonetta, jääkaappia, pakastinta) käytettäessä voidaan kuitenkin olla tavallista energiapihempiä muutamilla simppeleillä keinoilla. Tämä on muuten “oppimani” mukaan kovin suomalaista. Tai no, verrattuna amerikkalaiseen keittokirjallisuuteen. Nimittäin vaikka kuinka monta “eko” kirjaa olenkin lukenut ja melkeimpä kaikki vegaaniset keittokirjatkin puhuvat “vihreistä” valinnoista tms. ei niissä mainita uunin tehokasta käyttöä. Ehkä amerikkalaiset uunit ovat erilaisia vrt meidän uunimme. Tiedä häntä.
Joka tapauksessa uunin lämmittäminen vie energiaa. Paljon enemmän kuin esim. ruoan lämmittäminen mikrossa, joten ehkä mikrollakin on paikkansa nykykeittiössä? (meillä ei ole mikroa ja hyvin ollaan pärjätty, eikä siltikään lämmitetä uunia miten sattuu).
Energiaa säästävän uunin käytön salaisuus piilee suunnitelmallisuudessa. Kun uuni lämmitetäänsiinä kannattaa kerralla (kiertoilmauunissa kirjaimellisesti yhdellä kertaa, tavallisessa peräkkäin) tehdä monta ruokaa. Esim. aloittaa vuokaruoalla, jonka voi laittaa jo kylmään uuniin, ruoan kypsyessä valmistaa pikkukakkusia ja laittaa leipä kohoamaan, uunittaa pikkarit kun vuoka on valmis, paistaa omenapiirakka pakkaseen, ja lopulta uunittaa leipä, jolloin voi myös uunin kytkeä päältä “ennen aikojaan” ja jättää leipä kypsymään kypsäksi jälkilämmössä. Väittäisin, että sokerileivonnaiset ovat tarkempia oikeast alämpötilasta, joten niiden kanssa ei kannata kikkailla jälki- ja esilämmöillä, mutta ruoat ja leivät eivät niin vähästä säikähdä. Esim. pelkkien ranskalaisten kypsennys uunissa on melkoinen kauhistus. Siis minun mielestäni. Epäkelpo amerikkalainen komistukseni ei koe tekevänsä minkään laista ympäristörikosta näin tehdessään. En kehtaa asiasta huomauttaa (ainkaaan kovin usein, olen vain kiitollinen, että ylipäätään laittaa ruokaa), vaan alan hädissäni leipomaan, ettei uunin lämpö mene pelkkiin perunoihin. Ihan pöljää, myönnettäköön.
Niin, siis iso osa uunin ottamasta energiasta menee sen lämmittämiseen, ei lämmön ylläpitämiseen. Tämän takia kannattaa leipoa/uunittaa kerralla paljon.
Lieden käyttö on vähemmän suunnittelua vaativaa. Pidä vain huoli, että käytät kattiloissa aina kantta! Ja käytät oikean kokoista levyä, mieluummin liian pientä kuin isoa. Ison levyn käyttäminen on taas melkoisen typerää. Eikä hyödynnä ketään, paitsi energialaitostasi.
Vinkit karsittuina täytesanoista:
Hella
* keitä tarvitsemasi vesi vedenkeittimessä vrt. liesi (esim. pastan keitinvesi)
* käytä kattilassa aina kantta
* käytä oikean kokoista levyä
* käytä mahdollisimman pientä kattilaa
* kypsennä useita ruokia kerralla
* syö paljon raakaruokaa

Vedenkeitin:
* keitä vain tarvitsemasi määrä vettä, mutta kuitenkin minimimäärä, ettei keittimesi vaurioidu. Kaada ylim. vesi keittimestä pois, kiehuvan kuuma lavuaariin, lavuaaria vaihdellen (siis välillä kph, välillä vessa) niin samlla puhdistat viemäriä (ainakin Martha Stewart neuvoo tekemään näin)

Jääkaappi, pakastin
* peitä kaikki astiat kannella, kosteus jota peittämättömistä kasviksista ja kaikesta jääkaappiin kertyy pistää jäähdyttimen lisätöihin, ja energiaa kuluu turhaan
* jäähdytä kaikki jääkaappiin menevä huolella etukäteen. Mahdollisuuksien mukaan ulkona. Ja jäähdytä pakastimeen menevät vielä huolellisemmin. Ensin huoneenlämpöisiksi, sitten jääkaappikylmiksi ja sitten vasta pakkaseen. Talvella tietenkin vielä jääkaappia kylmemmäksi pihalla.
* ota pakasteet hyvissä ajoin sulamaan jääkaappiin, näin hyönynnät pakasteiden luovuttamaa kylmyyttä jääkaapin viileänä pitämisessä
* pidä pakastin mahdollisimman täytenä.

Tiskikone:
* käytä vain ja ainoastaan ympäristömerkittyjä tiskiaineita, meillä käytetään Ecoverin konetiskitabletteja. Ollaan kokeiltu vaikka mitä muita merkkejä (siis vegaanisia, Ruohonjuuren kaltaisissa ekokaupoissa myytäviä), mutta karsaasti petytty pesutulokseen. Ecover toimii meillä. Vielä kun sen sais laittamaan likaiset astiat koneeseen ja puhtaat koneesta kaappeihin…
* En tiedä miksi tätä jaksetaan vuodesta toiseen toitottaa, sillä kuka hullu pesee vajaita koneellisia, mutta ilmeisesti se ei ole kaikille itsestään selvyys. Pese siis vain täysiä koneellisia.
* Älä huuhtele astioita ennen koneeseen laittoa. Jos teillä ei ole lautasenpuhdistuskonetta (esim. Samojedi, Shiba Inu, Akita, Seropi) pyyhkäise tähteet sienellä biojätteeseen ennen astian koneeseen laittoa.
* katkaise ohjelma ennen kuivatuksen alkua ja anna astioiden kuivua koneen kannen ollessa auki

Muuta:
* Käytä malttia ja järkeä uusia keittiökapistuksia ostaessasi. Oikeesti, aika harva meistä tarvitsee sähkökäyttöistä tölkin avaajaa. Varmasti paikallaan, jos on käsissä joku vamma, tai muuten voimaton, mutta kyllä me muut pärjätään tällä (ja toi toinen vaan änkes kuvaan)
Itseasiassa toi pullonavaaja on mainio, kun tälläisen ruikkukäsivartisen pitäis saada ihan itse vaikka tiukka lasipurkki auki. Pullonavaajalla vähän vääntää purkinraunaa auki, niin että sinne pääsee ilmaa – johan aukeaa.

Ei muuta. Eilen oltiin Animalian um…ryhmäpäivällisellä. Siis eilen oli joku kokoontumispäivä, jonne ei kyllä osallistuttu, kun olin siivoamassa äidillä (kolme tuntia= yksi tiskipöydän alakaappi, siivouskaappi, 1,5 tasoa ja yksi pieni ruokakaappi). Mutta syömingeistä meitä kahta on aika vaikea pitää poissa 🙂 Joten illalla mentiin Veganissimoon. Meillä oli C:n kanssa riitaa mun vaatteista!! perjantaina, joten molempina iltoina olen sitten mielenosoituksellisesti pukeutunut mustaan. Perjantaina musta t-paita, musta neuletakki ja musta takki. Eilen musta neule ja musta takki. Nyt minulla on allergiaa kaikesta siitä värittömyydestä. Molempina iltoina tunsin kuinka imeydyn olemattomiin. Olin kyllä ihan todella loukkaantunut. Ei siinä, ehkä C aiheesta huomautti, ehkä mun ei tarvitse enää MLP-käsivarren ja pinkin tukan kanssa pukeutua siniseen (lasten) dinosaurusmekkoon, vihreään boleroon (?), vihreisiin trikoisiin, violetteihin yksisarvis-sukkiin ja vaaleanpunaiseen takkiin…Ehkä vähempikin väripläjäys riittäis? Perjantaina join kolme lasillista boolia ja aamulla oli krapula, joten päätin etten lauantaina sitten juo mitään. joten lauanataina olin sitten kuivin suin ja herätin jo vähän ihmetystä…(sillä suomalainen nainen on juomatta ainoastaa silloin kun sillä on “pullat uunissa”. Mutta ei, minun tapauksessani se olikin vain kurpitsa 😀

16,3 kg!

Ruoka oli hyvää, mutta oltiin pettyneitä kun ei ollut jälkkäriä : /

Ai niin! Matkalla jäkeen siivoamaan käytiin Lassilan Tilalla. Ostin kaksi paalia olkea pupuille ja ison kasan jauhoja, öljyä, hernerouhetta, hiutaleita ja hampunsiemeniä. Ihanaa!

Tälle päivälle vuorossa pyykkäystä, Mad Meniä ja toivottavasti Hesy, sillä haluaisin jälleen päästä eroon kertyneistä ylimääräisitä tavaroista. Suurin osa tullut äidiltä.

Moikka nyt. Huomenna jatketaan transportaatiolla. (oikeesti, voisko joku kertoa korvaavan, fiksun suomalaisen sanan?)

Pysykää suloisina!

xoxo,

Puputyttö

5 thoughts on “Maailmanpelastus Operaatio, 1. viikko, 7. päivä (kokkaa fiksusti)

 1. Tuli tuosta konetiskiaine-asiasta mieleen, että ootko kokkeillu Attituden konetiskityynyjä? Ne on semmosessa pussissa, jossa on kilpparin kuva! Minä ostin niitä nyt, kun ekaa kertaa kämpästäni löytyy tiskikone ja oon tykänny. Ecoverin käytön käsitiskissä ja pyykissäkin lopetin, kun kuulin että he tekevät nykyään eläinkokeita, mistä en taas tykkää ollenkaan 😦

 2. En ole kokeillut, muistan kyllä nähneeni paketin, ehkä Ruohonjuuressa. Menen tänään siellä käymään, täytyypä tutkia tilannetta. Olen kanssa kuullut noista Ecoverin testeistä (käyttävät kanin verta ja vesikirppuja), mutta toistaiseksi antanut “asian olla” kun muut merkit ovat olleet niin huonoja.

  Kiitos vinkistä!

  xoxo,

  Raisa

 3. Kaikkea muuta niillä kyllä oli, mutta molemmat koot tiskiaineissa oli loppu 😦
  Niitä ehkä sais myös K-Citymarketeista? Onko tietoo?
  Ekolon nettikaupasta ainkain, mutta postikulut taas lisäisivät hintaa 😦 On se vaikeeta.
  Eilen illalla luin vielä lisää ikävyyksiä Ecoveristä: ekomerkeistä niillä on tujuimmat myrkyt. Alkaa totisesti mietityttämään Ecoverin jatko meidän keittiössä. Pahus soikoon! Sitä kun oli niin helposti saatavilla suht lähikaupasta! Prkl!

 4. Hitsi, vasta nyt ku pistit uuen postauksen, tajusin käydä täältä kattomassa, ootko vastannu tähän 😦 Ja mää oon ostanu Attitudeni citymarketeista, siellä niitä on ainaki täällä Itä-Suomen perukoilla iha reilusti yleensä.
  Ja oon ite ainaki uuesta mustasta lukenu Ecoveristä myös tuon että se ei oo kauhean ekologinen oikeesti :/
  Oon miettiny paljon myös suomalaiseen Ole hyvään siirtymistä, mutta onko siinä edesä lopulta mitään sertifioidusti ekoa, paitsi se ekosähkö? Plus, ole hyvä ois vegaaninen…

 5. Kiitos vinkistä! Viikonloppuna kävin katsomassa tilanteen Ruohiksessa uudelleen, ja niillä oli yksi iso pakkaus Attituden konetiskiainetta jäljellä. Ollaan muutama tyyny käytetty ja ollaan oltu ihan tyytväisiä 🙂
  Mä itse vannon Ole Hyvän nimeen, jo ihan pelkästään vegaanisuuden ja kotimaisuuden takia. Olen ihan vakuuttunut sen hyvyydestä 🙂 Mutta harmi, ettei niiltä ainakaan vielä saa konetiskiainetta. (ole hyvän hoitoaineesta en kyllä ole kovasti tykännyt, ainakaan silloin kun oli pitkä tukka se ei ollut tarpeeksi siloittava, vaan tukka jäi sellaseks mytyks)

  xoxo,

  Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s