Maailmanpelastus Operaatio, 3. viikko, 19. päivä

Tänään  kieritään, eikä kun siis kierrätetään!

Pikkasen latistava juttu ihan tähän alkuun. kierrättäminen ei ole ollenkaan niin tehokas tapa maailman pelastamiseen, kuin vähentäminen ja uudelleen käyttäminen. Mutta tärkeä osa tämäkin!

Nykyäänhän kierrättää voi jo melkein mitä vaan, toista se oli ennen vanhaan, kun ainoastaan lasi ja paperi kelpasivat kiertoon. Muistan vieläkin sen kun ensimmäiset kartonkikeräysastiat tulivat Helsinkiin. Oi sitä ilon päivää! Sitten muutin Kokemäelle opiskelemaan ja siellä ei tietenkään ollut keräysastioita (mahtaako olla vieläkään? ;), mutta minäpä toin kartonkini mukanani aina täällä päin käydessäni 🙂 (toin välillä jopa tiskini, kun kylmällä kaivovedellä käsintiskaaminen ei innostanut – asuin alkuun melko alkeellisissa oloissa). Niin, nyt voi jo kierrättää:
* muovia (ei kait kaikkialla, ei ainakaan H:gissä, Pudasjärvellä kyllä oli jo 14 vuotta sitten muovin erilliskeräys! En tiedä onko enää)
* paperia
* kartonkia, pahvia (aina en ihan ymmärrä näiden kahden eroa – toivottavasti en ole saanut suurta tuhoa aikaiseksi lajitteluillani)
* värillistä ja värillistä lasia
* metallia
* paristoja  (vaikkakaan en tiedä kerätäänkö nämä talteen vain siksi, että ovat ongelmajätettä, siis ettei niitä oikeastaan kierrätettäisi -> muokattaisi tavalla tai toisella uuteen uskoon, jota siis kierrättäminen on)
* biojätettä
* energiajaetta (tästäkään en kovin paljoa tiedä, käsittääkseni palavaa jätettä, jota käytetään energianlähteenä)
* pulloja (vaikkakin ovat siis tietenkin muovia ja lasia, eli jo aiemmin mainittuja) Suomessa ollaan todella hyvin valveutuneita tässä
* muovikasseja kerätään useissa kaupoissa. Muovin kierrätyksessä taitaa olla se ongelma, että muovia on niin paljon erilaista. Keräämällä pelkästään muovikasseja ongelma vältetään. 
* kodinkoneita
* vaatteita, ongelmajätettä ja lääkkeitä, näistäkään en tiedä, että meneekö ne kiertoon (vaatteet kai kaikki uusiokäyttöön, paitsi rikkinäiset – ne kait menee sit roskiin, kukaan ei taida kerätä lumppua?) vai tehdäänkö niistä “vaarattomia” ja sit pistetään vaan pois. En tiedä.
* keksiikö joku lisää?

Mä taisin aamulla vähän tajuta mitä liikkuu sellaisten ihmisten, jotka tiedostaa eläinsuojeluasiota (tiiätte, koko tää eläinten oikeus -juttu), mut silti syö eläimiä, ostaa ei-vegaanisia meikkejä, kodin puhdistusaineita jne. Mä nimittäin aamulla ajattelin sitä nukkea, jonka mä ehkä haluan ihan kamalan kovasti. Siis jos se on niin lähellekään yhtä hieno kuin Margo Unique Girl on (kts. eilinen sekava postaus), niin sit se on saatava. Niin, sehän on tehty, siis Blythe -nuket (niinkuin melkeinpä kaikki muutkin nuket, varsinkin muoviset) kaikki on tehty Kiinassa. Ja kaikilla on varmaan jonkin näköinen käsitys siitä, miten siellä tehdastyöntekijöitä kohdellaan. Tässä ensimmäinen eteeni osunut artikkeli aiheesta: Näin Mattelilla. Jos kaikki ei jaksa lukea kokonaan, (itse en ensin meinannut, mutta sitten pakottauduin) tässä onneton referaatti:
 Ei jutustelua, vitsailua, naurua tai kinastelua
Kahden tunnin palkan menetys jokaista myöhästyttyä minuuttia kohden, puolesta tunnista menettää päivän palkan

Huonolaatuisesta työstä voi joutua poistumaan tai saada sakot
Liian hitaasta työstä voidaan rokottaa kahden päivän palkka
Tehtaalla sattuu paljon onnettomuuksia, mutta lääkekaappi pidetään lukossa.
Pakkotyötä ja ylipitkiä työpäiviä, 7 päivänä viikossa

Varmaan monet yritysjohtajat ja esimiehet haaveilevat, että saisivat ottaa vastaavanlaiset toimet käyttöön työpaikoilla täällä kotosuomessakin, ainakin minun sadistinen entinen esimieheni olisi aivan varmana aivan hurmoksessa, jos voisi olla rankaisemassa meitä palkanmenetyksillä ja pakkotyöllä. Toimarista puhumattakaan. No, muuttakoot kiinaan.

Niin, siis siihen asiaan. Siis, että mietin aamulla sitä nukkea, ja niitä työoloja, joissa se varmastikin tehty. Sisälläni nousi sellainen uppiniskainen ääni, joka alkoi vänkäämään vastaan. Ei ole minun ongelmani. Ei tällä yhdellä nukkeostolla ole mitään tekemistä niiden törkeällä tavalla hyväksikäytettyjen tehdastyöläisten olojen kanssa. En minä voi vaikuttaa. Ei ne niiden olot nyt niin kamalat ole. Ja sitten ikään kuin suljin itseni siltä asialta. Ja sen takia halusin ton artikkelinkin kaivaa esille ja lukea. Nyt tunnen itseni aika tyhmäksi. Vieläkö haluan sen uuden tytön? 
Kyllä. 
Ja en.
Artikkelissa sanotaan, ettei ongelma ratkea sillä, että tehtaat suljetaan ja ihmiset jäävät työttömiksi. (eikö tämä ole aika suora kehoitus ostaa nukke?) Jotenkin voisi kuvitella, että kun nämä nuket ovat niin kalliita, että siitä riittäisi kunnollisiin palkkoihin ja inhimillisiin työoloihin. Mutta eihän se niin mene. 

En siis todellakaan tiedä, mitä kuluttajan tulisi tehdä. Kun ajatellaan miten paljon hikipajat ja lapsityövoimankäyttö ovat olleet julkisuudessa, joten ihmiset kyllä tiedostavat ongelman. Onko siitä ollut mitään apua? Yritykset kyllä varmasti käyttävät enemmän rahaa ongelmien peittelyyn,  vakuutteluun, että kaikki on ainakin meillä kunnossa. Katinkontit! Ei niitä kiinnosta muu kuin raha. Kaikki vaan ulkoistetaan ja mitä muualla tapahtuu, ei olekaan enää niiden ongelma. 

Hopla! Sorry tosta kaikesta! Kierrätykseen! Jäikö jotain vielä kesken?  Toivottavasti ei, sillä mun täytyy alkaa jatkamaan matkaa, ja on vielä yksi iloinen asia näytettävänä!

Kerroin tilanneeni postikortteja, eikös totta? No, ne tuli eilen!!! Aivan mahtavan ihania! Todella hyvä laatuisia, ja tietenkin mun kuvat aivan ihania 🙂 Itse leikkasin noi pyöreät kulmat, kun sellaisista niin kovasti tykkään. Kortin toinen puoli on vaaleanpunainen 🙂 Kuvia on n. 20 erilaista. Jos joku kiinnostui, niin näitä voi ostaa minulta, hinta on 2 €/kpl, kympillä saa 7 kpl, postikulut sis. hintaan. Painettu Englannissa. 

Pahoittelen postauksen yllättävää hyppäystä aiheesta aivan toiseen, ja tiedostavien lihiksien mahdollista loukkaamista. Ei ollut tarkoitus, ehkä enemmänkin päin vastoin. Kun nyt nukkehimoisena paremmin ymmärrän minkä asioiden kanssa tekin ehkä painitte. Mutta uskokaa pois, lihattoman elämä on iloja täynnä, toisin kuin nukettomalta jää monet riemut kokematta. 

Hauskaa perjantaita!! Huomenna vuorossa jälleen Tee ite! (mulla oli muuten eilen oikein hyvä päivä! Sain paljon aikaiseksi, eikä illan matikan tunnilla toisen asteen yhtälöitä ratkoessa iskenytkään kamala paniikkilukko, vaan jotain meni jopa jakeluun!)

xoxo,

Puputyttö

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s