Lääh…Maailmanpelastus Operaatio, 3. viikko, 21. päivä

Alkaa maailman pelastaminen käymään jo voimille! Se on raskas työ, mutta jonkunhan sekin on tehtävä. Onneksi te olette jakamassa taakkaa kanssani! 🙂

Tänään vuorossa yletön paketointi. Siis toki on tärkeää, että ostamamme tuotteet, erityisesti ruoka pakataan niin, että se säilyy, ei likaannu, ei kastu jne., mutta rajansa kaikella! Vai mitä sanotte näistä löytämistäni esimerkeistä?

http://www.seriouseats.com/2008/07/photo-of-the-day-individually-packaged-bananas-dundee-scotland.html

http://thegreenmiles.blogspot.fi/2008/07/now-thats-excessive-package-cell-phone.html#.UGfnRVG9q71

Sorry, kadotin tämän linkin 😦

http://www.theregister.co.uk/2008/11/21/more_hp_packaging/

Näistä kuvista päätellen ainakin elektroniikka ylipakataan. Ulkomailla sorrutaan myös aika paljon hedelmien ylipakkaamiseen. (ylipäätään hedelmien pakkaaminen on ylipakkaamista, kun aika harva hedelmä vaatii muovia ympärilleen. Varsinkaan banaanit!
Muita usein ylipakattuja tuotteita on lelut! Kaikki varmasti muistaa väkerrelleensä barbie-laatikoiden kanssa uusia nukkeja saadessaan. Kyllä tais poneissakin olla jonkinmoinen työ, että sai ne ulos laatikoistaan. Poikien lelut taitaa olla vähän kevyemmin pakattuja, kun ne on vaan sellaisia muovikökköjä, jotka ei voi mennä sotkuun ja sekaisin, toisin kuin nuket ihanine hiuksineen ja pikku tilpehööreineen.

Kosmetiikka aika usein menee tähän sarjaan myös. Vaikkakin muistan joskus myöhäisinä teinivuosinani, jolloin olin jo palkkatöissä, ilman mitään tosielämän maksuvelvotteita (asuin siis kotona ja sain käyttää palkkani kuten halusin) ostaneeni ns. laatukosmetiikkaa (johon olin niihin aikoihin koukussa, uskoen kaiken! mitä tuotteet lupasivat – kyllä, jopa selluliittivoiteiden katteettomat lupaukset – muistan joskus istuneeni saunassa kääriytyneenä tuorekelmuun, jonka sisällä muhin selluliittivoiteissa…) ostaneeni puhdistusaineen ja kasvoveden joltain kalliilta merkiltä, eikä niitä ollut pakattu niihin pahvikoteloihin! Ainoastaan siihen muovipulloon, jossa se itse aine oli. Olin tästä niin pettynyt. Myyjä vielä selitti, että ko. merkki tietoisesti halusi vähentää pakkausjätettä. Koin ostamani tuotteet jotenkin halvoiksi, kun niissä ei ollut pahvikääreitä kultaisine kirjaimineen.Mutta turhan usein kosmetiikka pakataan vaan ja ainoastaan myynnin edistämisen vuoksi aivan turhan paksusti. Vaikka hajuvedet: ensin on tuhti lasipullo, jonka luulisi pelkästään riittävän (tokihan ne tarvitsevat pimeyden säilyäkseen pidempään, mutta eikös tämä ole aika helposti ratkaistavissa säilyttämällä pullo pimeässä), pullon ympärille laitetaan pahvia/kartonkia pitämään pullo paikoillaan kartonkirasiassa, joka on vielä pakattu ohueen muoviin. Kun siis pelkkä lasipullo riittäisi. Ja jos käy riittävän usein suihkussa ja vaihtaa puhtaat vaatteet tarvittaessa ei hajuvesiä tarvita laisinkaan.

Tämäkin on taas niitä asioita, joihin on aika hankala itse vaikuttaa. En tiedä saisiko jostain ostettua elektroniikkaa “nakuna” mutta puhdistusaineita ainakin saa! Nimittäin aika isossa osassa ekokauppoja voi ostaa puhdistusaineita omiin pulloihin ja pakkauksiin. Mielestäni tämä on aivan loistava asia! Joissain näistä kaupoista voi myös kuivatuotteita ostaa omiin pakkauksiin. Esim. Ruohonjuuressa ja Ekolossa on kuivahedelmien, sokerien ja muiden vastaavien irtomyyntiä. Wohoo!

Ihan tavallisessa kaupassakin pystyy ainakin vähän vaikuttamaan pakkasujätteen määrään. Ainakin hedelmät ja vihannekset kannattaa aina kun mahdollista valita sieltä pakkaamattomasta kasasta. Ja tietenkin omat hedelmäpussit mukaan! Ja tietenkin myös kauppakassit!! Leivät kannattaa ostaa paperipusseissa, ellet sitten leivo itse 🙂 Pakatut tuotteet kannattaa valita mahdollisimman isoissa pakkauksissa, tällöin pakkausjätteen osuus ostettuun tuotteeseen suhteutettuna jää pienemmäksi. Tietenkään tätä ei kannata tehdä silläkin uhalla, että isommassa pakkauksessa ostettu tuote jää käyttämättä 🙂 Sinkun ei ehkä kannata ostaa herkästi pilaantuvaa tuotessa megasuperjättipakkauksessa ihan vaan pienentääkseen  pakkausjätettään. Ja aina kannattaa yrittää ottaa pakkaus tai pakkaamattomuus huomioon ostoksia tehdessä.

Ei muuta tästä aiheesta. Huomenna uusi viikko, uudet kujeet! Vuorossa yksi suosikeistani, nimittäin kangas, pääasiassa vaatteet (jotka eivät niinkään suosikkejani).

Eilisestä vielä vähän enne kuin menen hoitamaan päivän puhteita.

Olin oikein reipas ja leivoin tripla-annoksen sämpylöitä (sillä Härkäpapua sarvista kirjan ohjeella, jonka laitoin ruokaviikolla tänne blogiinkin), tupareihin U.S.A.n (mpvoi-hilloleivonnaisia) ja tupla-annoksen makaroonilaatikkoa. Huomasitteko mitä uunin tehokäyttöä?!

Lisäksi siivoilin vähän, valmistelin myyjäisjuttuja, tein koruja (aivan ihania) ja meikkasin. Tupareihin mentiin myöhässä, kun innostuin liikaa niistä koruista, enkä ottanut huomioon että vaikka kuinka liikkuisin nopeasti, aika liikkuu minua nopeammin. Juhlissa join kolme isoa lasillista mansikkaista kuohuviiniä ja olin iloisessa hiprakassa. Jopa niin, että oliisn jhalunnut jatkaa illan viettoa muiden kanssa, enkä lähteä absolutistimieheni kanssa kotiin. aamulla olin kuitenkin hyvin tyytyväinen illan aikasesta lopusta. Vaikkakin päätä hieman kivisti.

Nyt on kuitenkin pannukakut paistettu (pitkästä aikaa jotain muutakin kuin ainaista raakapuuroa, joka on kyllä oikeastikin todella hyvää) ja syöty ja aika siirtyä muihin askareisiin!

Aloin lukemaan kirjaa, joka varmasti tulee vaikuttamaan tuleviin blogipostauksiin: Pharmageddon. Lääke- ja koko terveys(tai kirjan mukaisesti sairaus-)teollisuus vapiskoon! Lainasin kirjastosta myös Madonnan elämänkerran. Ihme, että luen sen vasta nyt. Kun kuitenkin pidän erityisen paljon vaikutusvaltaisten ja/tai menestyneiden naisten elämänkerroista. No, parempi myöhään kun ei milloinkaan.

Hauskaa sunnuntaita!

xoxo,

Puputyttö

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s