Maailmanpelastus Operaatio, 4. viikko, 22. päivä

Loppusuora näkyy jo! Viimeinen viikko käynnissä ja sitten ollaan pelastettu maailma! Hyvä me! Tänään, ja koko viikon ajan, vuorossa yksi suurista tykkäyksen kohteistani, nimittäin kankaat. Ja koska saisin olla varmaan aika yksin kankaineni, käsittelen eneen kaikkea kankaista tehtyjä vaatteita ja kaikkea mitä niihin liittyy. Ja kaikkihan vaatteista tykkää, ainakin vähän.

Pahus soikoon! Mulla on vähän kiire! Täytyy jättää huomiselle pidempi alustus tähän aiheeseen. Se siis tulossa, nyt menen suoraan ensimmäiseen vaatehaasteeseen: Älä pese vaatteitasi turhaan! Periamerikkalainen tyyli pestä vaatteet (tai ainakin paidat) yhden käyttökerran jälkeen on ihan kauhistuttava! Muistaako kukaan Rooman Sheriffi sarjaa? Siinä oli yhdessä jaksossa perheen pieni poika jostain allapäin. Se kävi ilmi (tai ainakin opettaja tai joku vastaava otti asian puheeksi) kun se käytti samaa paitaa kolmatta päivää putkeen.

Vaateteollisuus (kuten mikä tahansa muukin) käyttää valtavat määrät luonnonvaroja, mutta silti ostamamme vaatteen suurin ympäristökuormitus tapahtuu vasta kotona. Siis se, kuinka sitä pestään (vähän sama kuin se, ettei niin kauheasti ympäristön kannalta väliä kuinka tuote kauppaan tuodaan, merkityksellisempää on se, kuinka asiakas sen kaupasta kotiinsa hakee). Tähän voi tietenkin vaikuttaa “keventävästi” pesemällä alhaisemmissa lämpötiloissa, ympäristöä vähän kuormittavilla pesuaineilla ja täysiä koneellisia, mutta kaikista tehokkain on vähentää turhaa vaatteiden pesua.

Tietenkään en kehoita ketään käyttämään likaisia vaatteita, varsinkaan julkisesti (kotioloissa minua itseäni ei ainakaan haittaa, jos juuri päälle pukemaani paitaan ilmestyy tahra). Alusvaatteet tietenkin jokainen vaihtaa juuri niin usein kuin parhaakseen katsoo, mutta t-paidat ja siitä ulospäin kannattaa pukea useammin kuin kerran. Vaatteen käyttökelpoisuuden voi tarkista hyvin yksinkertaisella, aistinvaraisella tavalla: nenää ja silmiä käyttäen. Jos vaate on tahraton, mutta jotenkin nuhjuinen/tunkkainen voi tuuletus ajaa saman asian kuin pesu.

Kun tähän ottaa lapset mukaan (siis jos perheessä sattuu olemaan lapsia!) niin “säästö” voi olla useita koneellisia viikossa. Olen jostain lukenut, että keskivertoperhe pesee koneellisen pyykkiä päivässä. Meillä pestään 2-4 koneellista viikossa. Tietenkin lapset ovat jo ohi pahimman tahraiän, ja viettävät osan viikosta isällää sotkemassa vaatteitaan, mutta silti uskalla väittää että aika hyvin olen saanut karsittua pestäviä vaatteita. Pojan vaatteet joudun kyllä lähes aina tarkistamaan, sillä välillä puhtaat vaatteet tulevat suoraan pesusta pesuun, kun ei jaksa laittaa niitä paikoilleen. Tämäkin saattaa muuten toimia joissain perheissä, että lapset joutuvat laittamaan itse puhtaan pyykkinsä pois. Näin ehkä oppivat “kantapään” kautta pienentämään pyykkivuorta.

Huomenna lisää! Kankaat on ihania!!!

IMG_4441

 IMG_4432

Ja vaatteet kans!

Someone has had insanely (literally!) good doll clothes month :D

Eilen tyhjennettiin pieni huone, jonne aina kirppiskamat kasataan. Se oli aivan tupaten täynnä, sillä ollaan tyhjennetty myös vinttiä ja kellaria. Ette usko kuinka paljon mulle on kerääntynyt kaiken maailman kynttiläsälää. Siis niitä Partylite -juttuja. Ennen kaikkea äitini “ansiosta”, mutta osittain myös omaa haalimisvimmaani. No, nyt laitettiin niitä pois! Niin, pakattiin siis kaikki autoon ja ajettiin Hesylle. Ihanaa päästä niistä eroon ja saada se huone tyhjäksi.

Hesyltä löytyi myös jotain pientä kotiinvietävää. Mm. kaksi aivan varmasti aikanaa kirppikselle takaisin päätyvää japanilaista eväsrasiaa (kaksikerroksisia, aika pieniä, toinen kiwi, toinen tomaatti – hauskat!), yksi Simba nukke, kolmijalkainen hevonen (molemmat jo sahattu osiin – minä otan päät ja raajat, koirat saavat omiin leikkeihinsä torsot), pinkki huppari ja kaksi muovikoria kierrätyskamoille. Hesystä rautakauppaan, josta C osti lattiamateriaalia. Meillä siis vihdoin ja viimein tarkoitus uusia olkkarin ja makkarin lattiat. Kivaa!

Muuten olen siivoillut ja askarrellut turhia, mutta niin hauskoja pikkujuttuja. Mietin välillä edelleen rintakoruani, mutten ollenkaan pakonomaisesti.

Nyt äitille siivoamaan! Hauskaa alkanutta viikkoa! Pysykää lämpimänä! Ja suloisina!

xoxo,

Puputyttö

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s