Maailmanpelastus Operaatio, 4. viikko, 23. päivä

Tänään ostetaan vähemmän vaatteita ja muita tekstiilejä. Osa teistä muistaa, kuinka tein uuden vuoden lupauksen liittyen vaatteisiin. Niille jotka eivät muista tiedoksi, että lupasin olla ostamatta uusia vaatteita. Vaikkakin olen melkeinpä kaikki muut lupaukseni unohtanut ja rikkonut, tämä on pitänyt yllättävän hyvin! (nukenvaatteita ei lasketa!). Olen ikään kuin epähuomiossa ostanut kaverilta hupparin ja kirppikseltä viimeviikonloppuna hupparin myöskin, mutta uusia vaatteita hanskoja lukuunottamatta en ole ostanut! Eikä ole kyllä oikein tehnyt mielikään. kun ei kiertele vaatekaupoissa ei tule niitä mielitekojakaan.

Vaatteiden kierto länsimaissa on, kiitos H&M’n ja muiden halpisketjujen, melko lailla järkyttävää. Uutta vaatetta, väriä ja mallia, pukkaa harva se päivä kaupan hyllyille. Koko ajan pitäis olla päivittämässä, ainakin jos lukee naistenlehtiä ja uskoo niiden höpinöihin. Ja koska vaatteet ovat niin halpoja, kiitos Kiinan, Intian ja muiden vastaavien valtavien hikipajojen, on aika tuskatonta heittää neuletakki, josta irronnut nappi sekä viime sesongin mekko (jota tuli käytettyä kerran) tosta noin vaan menemään. Uutta ja entistä ehompaa saa pienellä rahalla tilalle.  Ei hyvä!

Vaatteilla on melkoinen ekologinen jalanjälki, jopa luomupuuvillalla. Tavallisesta puhumattakaan. Saati sitten synteettiset! Kamalia kaikki! Luomupv tarvitsee valtavasti vettä, ja se tietenkin kasvaa vain sellaisissa paikoissa, joissa vesi on muutenkin kortilla. Ja jotta valmiin vaatteen hinta voi olla länsimaiselle asiakkaalle edullinen (ja silti itse yritys takoa valtavasti voittoa) on jostain nipistettävä, helpoiten se onnistuu vähään tyytyvän puuvillan kasvattajan ja jatkokäsittelijöiden, ompelijoiden, värjääjien jne. palkoista. Snip snap – näin leikattiin iso osa hinnasta pois. Jos jollekin jossain vinkuintiassa tuli paha mieli – voi voi. Otetaan joku iloisempi tilalle! Ei niin luonnonmukainen puuvilla taas tarvitsee valtavan vesimäärän lisäksi myös hillittömät määrät hyönteismyrkkyjä. Alex Shimo-Barryn kirjassa 100 konstia pieneen hiilijälkeen sanotaan, että puuvillan viljely vie n. 3 prosenttia kaikesta maailman viljelysmaasta, mutta 16 % kaikesta käytetystä hyönteismyrkystä! Huh huh! Kannattaa ostaa luomua! Siis silloin kun on pakko ostaa uusia vaatteita/tekstiileitä.

Synteettiset kuidut tehdään öljystä. Jonkin verran myynnissä on myös kierrätysmuovista tehtyjä vaatteita, fleeceä taitaa kaikki pulloista tehdyt vaatteet olla. Nekin parempi vaihtoehto, muttei yhtä hyvä kuin kirppikseltä ostaminen.

Omista opiskeluajoista on sen verran pitkä aika, siis siellä vaatetuspuolella, etten muuntokuiduista muista enää mitään. Oliko ne edes muuntokuituja? On siis joitain vaatteita, jotka on tehty um…sellusta? Siis jotenkin kovasti vänkäämällä väännetty puusta? Saa oikaista!

Hamppu, pellava ja nokkonen taitaa olla kaikista ekologisimpia? Ellei kirppiskuteita lasketa. En tiedä tehdäänkö näistä edes käyttökelpoisia vaatteita. Varmaan pellavasta jotain aikuisten naisten vaatteita.

Erityisen hupsua on ostaa pienille lapsille, jotka kasvavat hurjaa vauhtia (monta vaatekokoa parin ensimmäisen elinvuotensa aikana), suurta vaatevarastoa. Muistan, kuinka lapsenhoitajana ameriikassa perheen alle vuotiaalla tyttövauvalla oli vaatekaapissaan enemmän vaatteita kuin minulla. Älytöntä. Eihän se edes ennätä käyttämään niitä kaikkia, ennen kuin ne ovat käyneet jo pieniksi. Perheen äiti saattoi myös pestä pesukoneessa pelkästään yhden lastenvaatteen, jos sattui sitä tarvitsemaan… (että ihan sama mitä me täällä tehdään, maailma on täynnä hulluja kuluttajia, jotka tuhoaa planeettaa nopeammin kuin me ennätetään sitä pelastamaan).

Eipä tästä kait sitten muuta. Haastan teidät siis ostamaan vaatteita ainoastaan oikeaan tarpeeseen! Uskoisin, että pärjäisin vallan mainiosti toisenkin vuoden näillä vaatteilla, jotka kaapissani nyt jo on. Mutta kun on tulossa ulkomaan matka, en uskalla ainakaan vielä luvata mitään 🙂

Eilen olin äitillä siivoamassa, siivosin kaksi ruokakaappia ja yhden kattilakaapin, sekä tasoja. Ja tiskasin ja vein monta kuormaa kierrätykseen. Lähes kaikki äipän teet meni biojätteeseen, sillä olivat keskimäärin vm-2007…kaikista paras(pahin) oli lihaliemijauhe parasta ennen 08/1995. Sain kaikki nyt hyvään järjestykseen, vanhat pois ja parasta ennen päiväyksensä ohittaneet, mutta vielä syömäkelpoiset etualalle, jotta ne syötäisiin pikaisesti pois. Kaikista paras oli kuitenkin kattilakaapin siivous. Äitillä on oikein iso ja toimiva kattilakaappi, tai olis, jos sieltä ei olis yks hyllyistä romahtanut kaikkien muiden hyllyjen päälle, niin että kaapista ainoastaan kolmannes, jos sitäkään, oli käytössä. Tyhjensin kaiken, kuurasin kattilanpohjatahrat ja pölykerrostumat pois, ruuvasin ruuvin puuttuneen kannattimen tilalle, yhdessä valkattiin käyttöön jäävät kattilat ja pannut, pistin kaiken paikolleen ja äiti oli kovin tyytyväinen. Jopa niin, että kävi kahdesti uudistunutta kaappiaan ihan vaan ihailemassa 😀

Mulla meni siivotessa kamalan pitkään, niin että jouduin kiireellä hakemaan uuden parin kokeilupiilareita ja syömään hesessä, ennen kuin kaasutin takaisin kotiin. Matkalla jo kehittelin itselleni kiukkua ja päätäväisyyttä omia ikioma autoni. Sillä meillä oli päällekäisvaraus autosta. C tarvitsi sitä omaan menoonsa ja minä taas omaani.
Kotona saatiin aikaseksi hillitön riita, lopputuloksena minä hurautan autolla Vantaan Varistoon skräppäämään. Ensin meinasin, että jään vaan ajelemaan, enkä mene minnekään kiukkuani kylvämään. Onneksi menin, sillä paha mieli jäi autoon ja minä sain ihanan illan ihanan harrastuksen parissa, ihanien ihmisten ympäröimänä. Teki hyvää. Vaikkakin paha mieli odotti edelleen autossa ja tuli mukanani sisään kotiin. No, kyllä se tästä.

Sain tehtyä kolme sivua, mikä on aika vähän. Mutta olin 1,5 tuntia myöhässä. Lisäksi sain ruinattua meille skräppimaratonin ens kuulle! Wohoo! 10.11 klo 11-24 skräpätään taas niin että kynnet meinaa irrota!

Eipä sitten tällä kertaa muuta. Paljon olis tekemistä, mutta taidan alkaa katsomaan Kleopatra elokuvaa. Se on ihan ensimmäisiä elokuvia, joita muistan katsoneeni. Samoin 10 käskyä.

Hauskuutta tiistaille!

xoxo,

Puputyttö (jonka emo just soitti, ja vielä kiitteli eilisestä! On edelleen haltioissaan kattilakaapistaan! *ihanaa*)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s