Maailmanpelastus Operaatio, 4. viikko, 28. eli viimeinen! päivä

Ei ollut minusta eilen postaamaan, joten siirtyi maailman pelastaminen päivällä. No, tänään sitten viimeinen päivä. Huomenna voisin vielä tehdä jonkun koosteen, tms. Huomisesta alkaen kuitenkin maailma pelastettu, kiitos meidän kaikkien!

Tänään kuitenkin uusiokäytetään meidän korjaus- ja käyttökelvottomia vaatteita. Ja muutenkin jotain sinne päin.

Yks mun tuttu kerto, että sen vaatteet kiertää melkoisen lenkin, ennen kuin ne päätyy viimeiseen pisteeseensä. Ensin vaate alkaa kiertonsa joko työ- tai juhlavaatteena (siis sellaisena “parempana päällepantavana”) vaatteen vähän kulahtaessa se päätyy arkikäyttöön, sellaiseksi jolla voi edelleen käydä esim. kaupassa tms., siitä se etenee kotikäyttöön ja lopulta kun ei siihenkään meinaa enää kelvata siitä tulee yövaate. Tietenkään tämä kierto ei sovi kaikkiin vaatteisiin, kuka nyt juhlamekossa nukkuis, mutta “you get the point”. Mielestäni aivan ihana idea. Muistan pienenä kadehtineeni sellaisia lapsia, joilla oli erikseen koulu- ja kotivaatteet. Ne siis vaihtoi vaatteet kun ne tuli koulusta. Mulle ei sanottu mitään, vaikka hittolainen nukuin samoissa vaatteissa.

Joo, tässä haasteessa tulee parhaiten esiin kunnioitukseni kankaaseen. Siitä otetaan kaikki ilo irti, viimeiseen kuituun saakka. Ei nyt ehkä ihan, mutta sinne päin. Kangastakin on niin helppo heittää pois, ei tunnu missään. Mutta kuten me nyt tiedetään, joka ikinen vaate tai muu kankaanpala on aiheuttanut melkoisesti työtä tekijälleen ja melkoisen rasitteen ympäristölle, joten ei me enää viittitä sitä ihan tosta noin vaan heittää poiskaan, eihän vaan?

Nyt meidän laadukas (kirppikseltä ostettu) vaate on edennyt siihen pisteeseen, ettei sitä voi enää korjata, viedä (takaisin) kirpputorille eikä siirtää enää yöpuvuksikaan, vaan sen viime hetket ovat koittaneet. Roskiin siis.

Hop! Ei niin nopeasti! Sillähän on uusi elämä vasta alkamassa! Tässä kohtaa otetaan kuvioihin kekseliäisyys. Ihan tavallinen Teppo Tumpelo ei luonnollisestikaan tarvitse jämävaatteita niin kuin Leena Luovuuskukkiikaikenpäivää, mutta kyllä Tepon jämillekin jotain käyttöä keksitään! Sillä roskiin mei ei niitä vaatteita haluta vielä vuosiin! Ja itse asiassa Vihreä Lanka lehti kertoo numerossa 13/2012, ettei neljän vuoden päästä niitä enää saa laittakaan roskiin. Samaisessa lehdessä, samaisessa artikkelissa tiedetään kertoa, että vuosittain kaatopaikoille päätyy 90 000 000 (90 miljoonaa) kiloa tekstiilijätettä! Huhu huh! Aika moinen määrä vuosittain! Jos neljässä vuodessa ei keksitä kaatisvaatteille parempaa käyttöä, niitä aletaan polttaa. Melkoista haaskausta sekin. (Ongelma ratkeaisi sillä, ettei ostettais niitä vaatteita niin paljoa, hyödynnettäis enemmän kirppiksiä ja pidettäis parempaa huolta niistä vaatteista, joita meillä on, näin jätettä syntyis huomattavasti vähemmän kuin nyt). Suomeen kaavaillaan yrityksiä, jotka käyttäisivät lumppua raaka-aineenaan, mutta ongelma on kuulemma siinä, että välimatkat on pitkät ja tekstiilimassaa tulee verrattain vähän. Eli meidän tulee keksiä käyttöä omille jätteillemme. Ja taas palataan siihen, että jätettä vähentämällä tämä on huomattavasti helpompaa.

No, tekstiilijätettä kuitenkin syntyy ja nyt oli tarkoitus keksiä sille käyttöä. Mä kerron miten meillä vaatteet ja muut kankaiset kohtaavat arvoisensa lopun.

Käsitöistä syntyvä kangassilppu: a) isommat tilkut kerään talteen tilkkutöitä varten b) puuvillakankaiset silpun kerään käytettäväksi pupujen kuivikkeena ja siitä sitten kompostiin c) muun kangassilpun, jossa siis fleeceä, tukikangasta jne. käytän myös pupujen kuivikkeena, mutta pistän sen jälkeen roskiin

Vaatteet: a1) farkut säästän aika pitkälti tilkuiksi muiden farkkujen korjaukseen a2) patalappujen täytemateriaalia a3) tätä en tee, mutta fiksua olis tehdä: materiaalia muihin käsitöihin ja uusiin vaatteisiin. Farkku erityisesti kannattaa hyödyntää hyvin, sillä se on todella kestävää ja hyvää kangasta. Sääli heittää kaikki se mainious pois vaan sen takia, että polvet ja takamus kuluneet.  b)t-paidat ja vastaavat päätyvät lattiaräteiksi, joita koirallisessa tumpelolapsiperheessä tarvitaan aika paljon c) pyyhkeet kiertää koirien kautta patalapputäytteeksi d) petivaatteet joko Pinkkiksen käyttöön tai sitten siivousrievuiksi. e) sukat päätyy koirien leikkeihin. Ja lopulta kaikki päätyy sinne pupujen vessaan ja sieltä joko roskiin tai kompostiin.

Luin just kirjan “Päällystakki”, jossa isossa osassa, no, päällystakki. Siihen maailman aikaan (tai oikeastaan aina jonnekin 1950-60 luvulle asti) on vaatteita ja kangasta osattu arvostaa aivan eri lailla. Koska kaikki on ollut paljon kalliimpaa ja materiaaleja ei ole ollut niin runsaasti tarjolla. Uskon, että siihen aikaan kaikki ovat maksaneet niiden “oikean” hinnan, nythän on kaiken maailman tukiaisia, käytetään öljyä, lapsityövoimaa ja muuta “epäreilua”, eikä makseta melkeinpä mistään niiden oikeaa hintaa. Meidän talostakin löytyy kankaanpaloja, joita käytetty eristeenä. Ehdottomasti pitäis pyrkiä siihen, että pystyttäis hyödyntämään tehokkaammin jätteitämme. Ihan niin kuin luonnossa. Kaikkihan pyörii siellä koko ajan. Kasveja syntyy, kasvaa, kukoistaa, lisääntyy, vanhenee, kuolee, maatuu ja maatumalla antaa ravinteita seuraaville. Koko ajan. Ympäri ympäri. Ja meidän jätteet päätyy kaatopaikoille, missä niistä ei ole kuin haittaa. Perseestä meidän systeemi.

Huomenna tai ainakin joskus lähiaikoina tulossa sitten kooste tms. näistä neljästä viikosta.

Loppuun vielä em. Vihreän Langan ohjeet tekstiilijätteen vähentämiseksi:
Osta vain laadukkaita vaatteita, joihin uskot kiintyväsi. Lempivaatetta jaksaa huoltaa ja korjata huolellisemmin kuin tusinarytkyjä. Älä shoppaile kiireessä.
Tiuha pyykkääminen lyhentää vaatteen käyttöikää. Paitojen pesuväliä voi harventaa käyttämällä kainololappuja. (??)
Korjaa vaate jo silloin kun se alkaa hajota. Jos et ehdi tai osaa korjata itse, vie vaate ompelijalle.
Tee lumpusta uutta. Esim. http://haaraamo.blogspot.fi ja monet muut käsityöblogit ovat täynnä oivaltavia tuunausvinkkejä.

Heippa!

xoxo,

Puputyttö (joka palaa kera kuvien ja kaiken hauskan ja normaalien blogipostauksien ihan pian!)

One thought on “Maailmanpelastus Operaatio, 4. viikko, 28. eli viimeinen! päivä

  1. Unohit matonkuteet ja mattojen kutomisen 🙂 Se on ihan parasta ja kivointa kierrätystä. Vanhoista vaatteista leikatuista kuteista voi myös virkata tai tehä iha mitä vaan ikinä keksii. Ja sitten jos matto joskus kuluu puhki (kestää yleensä useamman vuosikymmenen), voi maton halkasta reiän kohalta vaikka kahtia ja sitte tulee pari kynnysmattoa kun vaan tekee päättelyhommat ja hapsut. Kynnysmatosta eteenpäin en kyllä enää keksi vaiheita!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s