Vallankumous!

Olenkin jo varmaan kertonut lukevani Marie Antoinetten elämänkertaa. Siinä ja kahdessa muussa Ranskan hovista kertoneessa kirjassa, jotka sitä ennen luin, on ollut todella paljon siitä, kuinka siihen aikaan tavallinen kansa elätti aateliset ja papit ja muut onnekkaat. Kyllähän nekin siis töitä jonkin verran teki, mutta pääasiassa se oli vaan siellä hovissa hengaamista ja pitkästymistä. Veroja nämä varakkaat (käsittämättömän rikkaat) eivät joutuneet maksamaan ollenkaan, verot revittiin tavallisen kansan ansioista. Ja kun kuninkaan kirstu alkoi tyhjenemään, kerättiin vähän lisää veroja. Aina jotain pientä kivaa keksittiin mistä muutaman ylimääräisen roposen sai nyhdettyä. Ja kiltisti kansa maksoi, kun ei se oikein muutakaan voinut.

Aikanaan sitten vallankumous alkoi siitä, kun otettiin mallia Jenkeistä, kun siellä se oli siis menestyksekkäästi juuri meneillään/päättymässä. Kansan voittoon. Säädettiin perustuslaki ja mitä kaikkea muuta. Ja sitten vielä samoihin aikoihin Ranskan rahatilanne alkoi olemaan niin katastrofaalinen, että joku kehtasi ehdottamaan, että rikkailtakin alettaisiin perimään ainakin leimaveroa ja ehkä se toinen oli omaisuusvero tai jotain. Siitähän vasta riemu repes! Että ihmiset, joiden ainoa ansio oli syntyminen tiettyyn sukuun, joutuisivat antamaan omasta yltäkylläisyydestään yhteisen hyvän nimissä. Ei käy! Huusivat aateliset ja papisto! Ja kun ei oikein onnistunut enää nyhtää kansastakaan niin riitahan siitä sitten tuli. Siis se vallankumous. Ihan näin pitkälle ne ole kirjassani vielä päässyt, mutta se on ihan siinä muutaman sivun takana.

On jotenkin ihan käsittämätöntä, miten jotkut ihmiset ihan aidosti oikeasti ajattelevat, että heillä on oikeus hyväksikäyttää muita ihan mennen tullen. Muiden tunteista ja tarpeista viis. Heillä on se oikeus, koska he ovat syntyneet siihen asemaan. Yhteiskunta on rakentunut niin, että se vielä tukee sellaista, niin mikäs siinä sitten porskutellessa. Kuka arvaa jo mihin tällä tähtään?

Tää on facebookista bongattu, Cruelty Free Worldin sivuilta. Kuvateksti menee näin: 
They all FEEL.
So what’s the difference?

The top two are enjoying their last (…and possibly first?) breaths of fresh air, light and sunshine before being kicked, hit, experiencing the most horrific panic attacks, having their body parts cut (most likely while still conscious), before being sold (again) and finally end up on the plates of people who shouldn’t be consuming them in the first place… No one will miss them, no one will know their names, their existence will be forever forgotten long before the first bite of their dead flesh is swallowed.

The two bottom ones are enjoying a daily trip to the beach/park/wherever, they are and will be loved until the last breath they take, and then will be forever missed.

Tää nyt ei ehkä liittynyt tohon mun introon niinkään, tossa enemmänkin siitä kuinka me tehdään niin suuri ero eri eläinlajien välillä (koirat, ihmiset, siat, jne.), mutta toi kuva on niin kamalan surullinen teksteineen. 

Anteeksi, kysyn nyt vähän rumasti.

Millä vitun oikeudella me käytetään niin törkeällä tavalla hyväksemme lähestulkoon kaikkia muita eläinlajeja? Se, että me ollaan ihmisiä ei ole mikään vastaus. Me ollaan yksi eläinlaji miljoonien muiden joukossa.

Me ihmiset ollaan rakennettu tää järjestelmä, brick by brick, niin, ettei muut eläimet voi saada aikaan vallankumousta, joten meidän, jotka ollaan tähän syyllisiä tulee taistella niiden puolesta. Sysäys kerrallaan ollaan historian aikana menty kohti aina vaan tasa-arvoisempaa maailmaa, viime vuosisadalla saatu paljon hyvää aikaan mm. naisten ja tummaihoisten oikeudet, nyt olis sitten niiden vuoro, jotka ei kauheesti pysty omasta puolestaan toimimaan (johtuen meidän asettamista kahleista ja aidoista), eli eläinten! Ja uskokaa pois, se vallankumous on jo alkanut!  Kenen puolella Sinä olet?


8 thoughts on “Vallankumous!

 1. Niin totta. Herää kysymys, että miksi? Millä perusteella ihmisellä on nostaa itsensä jalustalle ja päättää muiden elävien ja tuntevien olentojen elämästä? Varsinkin nykyajan yltäkylläisyydessä elävä ihminen ei kyllä tarvitse esim. lihaa ja turkiksia yhtään mihinkään. Tätä mieltä on nuori tyttö, joka kymmenvuotiaana tokaisi nähdessään viikinkityylisen ravintolan seinät: “Hyi yök, turkiksia!” 😀

 2. Joo, toi on käsittämätöntä, ja ihan liian traagista! Erehdyin juurikin facebookissa kurkkaamaan jonkun pekonivastaisen kuvankommenttiketjua. Siellä oli aika pian joku huutelemassa: “Yeah, like animals have feelings, duh!” Mä en taida kestää “oikeaa maailmaa”. Kyllä mä siihenjotainkirjoitin, mutta jatkossa pysyn erossa moisista ketjuista, tulee liian paha olo.

  Mirri

 3. kiitos kommentista, Maya! Musta jotenkin ihan käsittämätön selitys on se, että no kun me ollaan ihmisiä ja eläimet on tarkoitettu meidän käyttöön. Niinko täh? Vähän niinko no kun me ollaan valkoisia, niin mustat on tarkoitettu meidän poljettaviksi.
  Tokihan yhteiskunta tekee koko tän touhun niin helpoksi, siis sen hyväksikäytön, että vähän joutuu jopa vastaan pistämään, jos haluaa toimia kuten itse oikeaksi kokee. Mutta se pieni taistelu (siis kaikki selittely ravintoloissa, koulun ruokalassa, omien eväiden mukana raahaaminen, blogikirjoittelu jne.) on kyllä vaivan arvoista!

  xoxo,

  Raisa

 4. Mun mielestä ehdottomasti parempi, mutta siltikin olen metsästystä vastaan. Kuten kaikkea tappamista. Mutta esim. koirilleni, joiden ruokkiminen kasvisruoalla olis tällä hetkellä liian haastavaa (kuitenkin ihan mahdollista, turvallista ja terveellistä), syöttäisin paljon mieluummin metsästettyä lihaa kuin eläinkaupan kuivapapanoita. Ja tietenkin metsästyksessäkin on paljon eroja. Kaikenlaiset ansat pitäis ehdottomasti kieltää!

  xoxo,

  Raisa

 5. Ja koska mulla ei ole aavistustakaan mistä sä puhut, niin kävin etsimässä sut sieltä Pinterestistä ja nyt seuraan sua. Auttaako tää yhtään? Olen vieläkin kyllä aika ulalla sen mestan kanssa. On niin paljon opittavaa! Ja niin paljon tehtävää!

  xoxo,

  Raisa

 6. Joo, niissä on kyllä jotain samankaltaista epämiellyttävää vetoa, kuin vaikka kipeän haavan sorkkimisessa. Tietää, ettei pitäis mut tekee sit kuitenkin. Mä yritän kans pysyä sellaisista kaukana, jos ton pahan mielen ja kaiken turhautumisen takia.

  xoxo,

  Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s