Kummallista kulutusta

Koko ajan pitäisi olla kuluttamassa, jos ei muuten, niin ainakin sitten kestävästi. Mutta silti kuluttaen. Ympäristösyistä pitää suosia laatua. Ollakseen ilo itselleen ja muille pitää ostaa kaunista. Ollakseen häiritsemättä muita pitää ostaa hajustettua, tai hajustamatonta. Pysyäkseen kilpailussa mukana pitää ostaa uusinta. Tietotekniikkaa, kirjoja, levyjä, lehtiä, tarroja, lastenvaatteita, kippoja, kulhoja, autoja, asuntoja, mattoja, vaaseja, kodinkoneita, telkkareita, housuja, verhoja, patoja, laseja, sukkia, koruja, kosmetiikkaa, kyniä, käsilaukkuja, kukkia. Koko ajan ja kaikkea. Milloinkaan ei saa pysähtyä miettimään kaiken tämän järjettömyyttä.

Ei siinä, jos viihtyy työssään ja mielellään makselee kaiken näköistä, niin mikäs siinä. Tai niin no, ympäristöhän siinä, mutta kyllähän se nyt vielä muutaman vuosikymmenen tossa menee. Mutta jos vähänkään vituttaa aamuisin kammeta itseään ylös sängystä töihin lähteäkseen, niin ehkä silloin olisi syytä miettiä, että onko kaikki se krääsä, mitä palkkarahoillaan ostaa todella kaiken kärsimyksen arvoista. 

Ihan niin kuin kaikki tämä meidän yltäkylläisyys on rakentunut öljyn varaan, yhtä lailla meidän yhteiskunta kulutuskeskeistä. Kulutus ei ole todellakaan täällä palvellakseen meitä, vaan me ollaan sen orjia. 

Mä niin haaveilen jostain omavaraistaloudesta. Tiedän että se on ihan höhlää, mutta se on niin mun juttu! Ja jotenkin se, että kyllä ihmiset on siihen aiemminkin pystyneet, niin miksei nyt vielä entistä paremmin, kun meillä on niin paljon enemmän tietoa. Vai onko sittenkään? Ainakaan mun puutarhuroinitaidoilla ei kovin pitkään meidän perhettä ruokittais…

Joo, ei mulla mitään. Täytyy mennä Tehtaalle, siellä on taas käynyt pyörremyrsky sekoittamassa paikkoja… 😉

Niin, se vielä, että viime aikoina mua on alkanut erityisesti kiinnostamaan ruohonjuuritason asiat, tai siis niinko se, et miten yksilö voi vaikuttaa yhtään mihinkään. Totutun ravisteleminen, omien ideoiden ja ajatusten julkituominen. Taideteoksen tekeminen yhdelle ihmiselle. Ravintola vain ja ainoastaan yhdelle pariskunnalle. Lehti, jolla kolme lukijaa. Suomessa kun on niin kamalan jäyhää. Kaiken pitää olla kannatavaa, ja määräysten mukaista, muuten sitä ei yksinkertaisesti voi olla.

xoxo,

Raisa

2 thoughts on “Kummallista kulutusta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s