Parempi myöhään kuin ei milloinkaan…

Yksi suosikkimarmatuksistani – Ruokahävikki. Ja myöhässä tämä on siksi, että viime viikolla taisi olla ruokahävikin vastainen viikko. Tai siis sellainen “herättely” viikko, jolloin pyritään tuomaan asiaa ihmisten tietoisuuteen.

Mulle henkilökohtaisesti tää on iso juttu, tai jotain. En osaa selittää. Tulen perheestä, jossa ruokaa ostettiin hirveitä määriä (ja usein vielä niin, että ostettiin, kun halvalla sai, siis ikäänkuin säästösyistä ostettiin paljon ruokaa), jääkaapit ja pakastimet (joo, meillä oli kaksi jääkaappia ja ainakin kaksi arkkupakastinta) täynnä useimmiten syömäkelvotonta “parasta ennen” päiväksensä ohittanutta sapuskaa. Eikä oikein ikinä mitään syötävää. Ruokaa ei juurikaan heitetty pois, kun alko näyttää siltä, että joku on menossa vanhaksi, se pakastettiin. Tämä tietenkin koski vain jääkaapin etualalla olevia tuotteita, kukaan ei uskaltautunut jääkaapin perukoille tonkimaan…Muistan kerran etsineeni jotain pakastimesta ja sitä penkoessani löysin yli 10 vuotta vanhan juuston. Yritin ehdottaa äidilleni sen pois heittämistä, mutta ei! Äitihän siitä kimpaantui ja juusto lensi takasin pakkaseen. Eihän se siellä kylmässä miksikään mene…eihän mammutitkaan ikiroudassa.

Niin, ehkä sitten tämän vastapainoksi minä olen kovasti ruokahävikkiä vastaan. Vaikka harmittavan vähänhän yksi ihminen voi tehdä, mitä sillä on merkitystä, että minä syön kaiken, tai syötän koirille ja pupuille, kun kuitenkin kaupoissa ja laitoksissa ruokaa heitetään roskiin hillittömiä määriä päivittäin. Lukuja jostain viikon pari vanhasta Hesarista: Kaupoista biojätteeseen menee arviolta 65-75 miljoonaa kiloa vuosittain. Se on kuulkaa paljon se! Suhteutettuna väkilukuun se on jotain 13 kg per nuppi. Aika kamalasti hukkaan haaskattua energiaa.

Tää on ihan maailman pienin juttu, mut yks mitä SINÄ voit tehdä, on valita kaupassa niitä “yksinäisiä” banaaneja, tiiät ne tertusta irrotetut banskut, joita kukaan ei osta (paitsi minä!). Entä jos seuraavalla kerralla ostaisitkin niitä? Entä jos et ostaisikaan sitä kaikista pisimmän aikaa hyvänä pysyvää tuotetta sieltä laatikon pohjalta, vaan sen päälimmäisen, jos meinaat sen kuitenkin lähipäivinä käyttää. Niin, me pystytään vaikuttamaan myös kaupan hävikkiin.

Kotitalouksien biojäte on määrältää kuitenkin vielä suurempaa, eli n. 120-160 miljoonaa kiloa! Huh huh! Yhden henkilön poisheittämä ruokamäärä suurinpiirtein siis 25.5 kg!! Se on paljon se! Tietty osa tästä on ihan vaikka perunankuoria ja kahvinpuruja (onhan??!), eikä niin että kaikki on poisheitettyä aikanaan syömäkepoista ruokaa. Mut silti. Niin, minä kannan nyt oman korteni tähän kekoon: Omenasose! Samperi soikoon! En sitä juurikaan käytä, eikä se kauaa avattuna säily, mutta kesäkurpitsaleipään sitä on saatava. Ja aina se loppu menee pilalle! Viikonloppuna tein taas kolme leipää/kakkua ja älysin pakastaa lopun soseen. Niin, käyttäkää niitä pakastimianne! Ja käyttäkää myös pakastamianne ruokia!

Ruokakauppojen biojätteeseen menevästä ruoasta melkein puolet on kasviksia ja vihanneksia. (46 %, jos mitataan painossa). Eli tähän erityisesti auttais se, että otetaankin niitä vähän tummempia banaaneita, erityisesti jos ollaan ne jokatapauksessa  käyttämässä smoothieen tms. Ollaan me edes fiksuja ja asiallisia. Maailmassa on niin paljon niitä, joille ei tulis kuulonkaan maksaa (ainakaan täyttä hintaa) mistään muusta kuin ehdottomasta priimasta. Ja kotona me fiksut tietenkin käytetään niitä ostoksiamme siinä järjestyksessä kun ne on menossa huonoksi. Ja ollaan kekseliäitä, mitä tulee jämien käyttöön.

Ihan simppleitä vinkkejä ruokahävikkiä vastaan:

1. Kauppalista. Suunnittele useamman päivän ruokalista ensinnäkin sen mukaan mitä kaapista nyt löytyy, mikä on menossa mahdollisesti pian vanhaksi. Suunnitelmaa tehdessä tee myös kauppalista, mene kauppaan mielellään vähän kiireessä, niin ei tule niitä harhaostoksia niin paljoa.

2. Hyödynnä tähteet seuraavan päivän lounaalla, tai käytä osana seuraavan päivän illallista.

3. Sijoita parasta ennen päiväyksensä pian saavuttavat tuotteet jääkaapissa etualalle, niin ne ei jää niin herkästi huomaamatta.

4. Pakasta, pakasta, pakasta! Esim. Inkivääri, joka kyllä säilyy jääkaapissakin kosteaan paperiin kiedottuna melko pitkään, säilyy pakastimessa todella pitkää, ja on ihan älyttömän helppo raastaa jäisenä. MEillä on aina inkivääri pakastimessa. Banaanitkin meillä melkeinpä aina pakastetaan, juurikin smoothieita varten. Jämiä pakastan kerta-annoksina, on helppo käyttää ja varsinkin nyt kun olen työssäkäyvä vastuullinen aikuinen (ellen olisi käynyt aamulla suihkussa olisi käsissäni vieläkin kimalleliimaa ja vihreää maalia todisteena työajalla maalaamistani ja koristelemistani paperimassadinosauruksista 😉 ) on pakastetut kerta-annokset kätevät ottaa mukaan töihin. Töihin on muutenkin hyvä viedä kaikkea mitä kotona on nihkeämpi syödä. Kun ei ole niin paljoa valinnanvaraa tulee tyydyttyä vaikka minttuteehen (joka ei siis oikeasti ole teetä, vaan hauduketta).

5. Kasvata ruokasi itse. Sillä kaiken sen vaivannäön ja huolenpidon jälkeen et yksinkertaisesti pysty heittämään mitään pois. Vaan syöt kaiken viimeiseen porkkanannaattiin! (ei koske kesäkurpitsaa…taikka salaattifenkolia, eikä retiisejä, mutta kaikkea ihanaa kyllä!)

6. Osta laadukasta, kallista ruokaa niin jää vähemmän rahaa käytettäväksi ja osaat arvostaa ruokaasi enemmän. Aivan varmasti iso osa tätä ongelmaa on se, että ruoka on niin halpaa. Ja ihan sama mitä kaikki sanoo, ruoka on halpaa! Ja se on isolta osin halpaa siksi, että käytetään fossiilisia polttoaineita niiden tuottamiseen. Ei siinä, että olisin riemumielin maksamassa kahta euroa soijamaidostani, mutta se, että meille jää melkeinpä kaikille kuitenkin niin paljon rahaa ruoan ja asunnon jälkeenkin, että voidaan surutta törsätä meikkeihin, vaatteisiin, kännyköihin, nukkeihin, kertoo kyllä siitä, että ruoka on halpaa. Se on niin halpaa, ettei haittaa, että sitä heittää roskiin. Hyi meitä!EI NÄIN!

Ei mulla muuta. Moi!

xoxo,

Raisa

4 thoughts on “Parempi myöhään kuin ei milloinkaan…

  1. Ah, ihana saarna, oikein sana viikonvaihteeksi! 😉 Tykkäsin siis oikeesti, käytännön vinkit vielä plussaa. Itsellä on paha tapa onkia kaupassa just ne tuoreimmat tuotteet sieltä takarivistä, teen kyllä parannuksen.

  2. Tässä oli Raisa niin hyvä kirjoitus, että oli ihan pakko kommentoida ja kiittää. Sun tekstiä pitäis ihan jokaisen lukea ja soveltaa, koska harva asiaa omalla kohdallaan edes ajattelee. Jotta kiitos 😄

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s