Puputytön Ekoteko

Heips!

Meillä käytetään lautasliinoja ja pieniä (japanilaisia) pyyhkeitä talouspaperin sijaan. Muistan kuinka ostin ensimmäiset oikeat lautasliinani reilu 10 vuotta sitten, tietenkin Japanista. Ensimmäisellä reissulla. Vai olisko sittenkin ollut vasta toisella. Ihan sama. Olin, ja olen vieläkin, niistä ylpeä ja kovasti ilahtunut. Ehkä minusta sittenkin voi tulla aikuinen! Sen jälkeen lautasliinoja on kertynyt milloin mistäkin, enimmäkseen äidiltä, jolle kertyy ihan kamalasti kaikkea. Ja sieltä ne sitten ylivuotaa meille. Yhden, täyden 12 kpl:n setin ostin laivalta, hienoja Pentikin vaaleanvihreän ja keltaisen sävyisiä tupsullisia liinoja, jotka sopivat hienosti juuri ostamaani vaaleanvihreään astiastoon. (Astiat on muuten mun “aikuisuusjuttuni”, jotain millä voin todistaa olevani aikuinen.) Parin käyttökerran jälkeen mokomat olivat kuitenkin yhtä tahraisia, kuin kaikki muutkin meidän ekopesuaineilla pestyt tekstiilit. Pöh!

Vuosia niitä kuitenkin katselin, mitä ne nyt kotioloissa haittaa? Kunnes sitten C esitteli mulle jonkun artikkelin sellaisesta ammattimaisesta tavaroiden järjestelijästä, jonka “punainen lanka” oli se, että ilahduttaako joku tavara/asia sinua. Jos ei, niin tavaralle/asialle kyytiä. Joitakin tavaroita saikin sitten tämän pohjalta lähteä, ja 11 kpl Pentikin (yksi on kadonnut?) vaaleanvihreitä tupsuliinoja oli matkalla riepukassiin (käytetään kaiken maailman rikkinäisiä vaatteita ja kulahtaneita pussilakanoita myöskin talouspaperin sijaan, kun pitää noukkia koirien oksennuksia taikka muita ällötyksiä, ne voi yhtä lailla huoletta heittää pois, taikka jos niillä on vaan siivottu, niin sitten ne voi pestä ja käyttää uudelleen.). Kunnes muistin ikivanhat pesukoneväriainenappini! Minähän värjäisin liinat uuteen uskoon!

Ja niin minä sitten tein! Värjäsin samalla kaikkea muutakin harmaantunutta tai muuten vaan uuden värin tarpeessa olevaa. Mm. käsipyyhkeen, joka oli myös tuomittu riepukassiin valkaisuainetahrojensa vuoksi.

15648487947_aadab02d23_kSataprosenttisen tasaisesti ne ei värjäytyneet, osassa näkyy edelleen tahroja, mutta miljoona kertaa paremmat ne on kuin aiemmin. Ja huomaatteko kuinka olen asetellut ne kuvaa varten? Silitin jopa!

Olen lopputulokseen, kaikkien värjäämieni osalta, erittäin tyytyväinen. En tiedä varmaksi, mistä värinappeja voi ostaa. Omani olivat Sinooperin “kaaduttua” poistomyynneistä ostettuja. Meiltä muuten usein kysytään näitä, mutta meillä ei niitä siis ole. Varmaan supermarketeista löytyis.

Ei muuta tällä kertaa! Täytyy mennä ompelemaan ennen töihinlähtöä!

xoxo,

Raisa

4 thoughts on “Puputytön Ekoteko

 1. Vau, joululautasliinoja! Mä kans kun muutettiin uuteen kotiin ja värimaailma sisustuksessa muuttui, värjäsin koneessa liilan maton ja vaaleita tyynyliinoja mustaksi. Värinappeja ostin Anttilasta, niitä kai saa ihan mistä tavaratalosta melkein vaan. Ja kivakin ettei ole iha tasainen väri vaan vähän elävä pinta!

  • Toi uudelleen värjäys on kyllä niin fiksua! Just se, ettei heitetäkään pois, vaan uudistetaan se vanha! Hyvä hyvä!!
   Kaikki epätasainen saakin täst’edespäin olla elävää pintaa, siis tarkoituksen mukaista, eikä mitään mokia tms. Hieno asenne! 😀
   xoxo,
   Raisa

  • Oli! Hassua, mutta mun ihan automaattinen ensireaktio sut tunnistettuani oli halaaminen! Niin hyvin koen tuntevani sut, vaikkei olla ikinä edes tavattu!

   xoxo,
   Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s