Mitä tänään syötäisiin? Paneroituja Soijaleikkeleitä, eli Tonkatsu!

Sorry vaan hipit ja ekokytät! Taas soijaa! Kyllä päitä nyt pudisteltaisiin, jos tietyissä piireissä mun hupsua blogiani luettaisiin. Ei näin! Pitää olla härkäpapua ja hernerouhetta! No, mä en ihan kauheasti tykkää kummastakaan, vaikka niiden käyttöä suosinkin ja pyrin ko. palkokasveja käyttämään aina kuin suinkin makumieltymyksilleni se vaan sopii. (Eli aika harvoin, mutta välillä innostun kokkailemaan ekommin.) Ja sitä paitsi, hitto soikoon! Mä olen vegaani! Eikö se riitä, että pelastan kaikki eläimet, pitääkö mun vielä luontokin pelastaa, ja Suomen talous?! Jotain rajaa vaatimuksillenne!

Hahah! Huomaatte varmaan, että aihe pikkasen riipaisee minuakin. 😉

No, joka tapauksessa tänään lautasella soijaleikkeleet, tai -medaljongit, miten vain haluatte.

Tässä kohtaa on lähes mahdotonta antaa mitään tarkkoja määriä, joten mutulla mennään. Käyttäkää käsiänne.

Tonkatsu ja paneroitu purjo

Tonkatsu ja paneroitu purjo

Tonkatsu

Sopiva määrä soijaleikkeitä, arvioisin, että n. 4-7 leikkelettä syöjää kohden, riippuen myös lisukkeiden määrästä (nää ei ole uudelleen lämmitettyinä mitenkään järisyttävän hyviä, joten kannattaa ennemmin arvioida ala- kuin yläkanttiin.)

sopiva määrä vettä suhteessa soijaleikkeleisiin

reippaasti, vaikkapa 1 rkl: 1 litra vettä, soijarouhemaustetta, taikka pari kasvisliemikuutioo

perunajauhoa

suolaa, pippuria

soijamaitoa

pankoa tai tavallisia korppujauhoja (panko on sellaista isorouheista korppujauhoa)

paljon öljyä uppopaistamiseen

tarjoiluun tonkatsu -kastiketta. (Bulldog merkkistä kastiketta saa useimmista itämaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä, jos et meinaa löytää tms. käytä HP kastiketta, se toimii vallan maniosti tässä yhteydessä.)

Kiehauta soijarouhemausteella maustettu vesi. Laita leikkeet sinne likoamaan/turpoamaan. Jos on kiire, keitä n. 10 minuuttia, samalla painelle kelluvia palasia pinnan alle, jos taas on aikaa katkaise levystä virta ja anna soijapalasten turvota kaikessa rauhassa. Aika nopeasti ne joka tapauksessa valmistuvat.

Kaada vesi pois ja anna leikkeleiden jäähtyä. Kun ne on käsiteltävissä varovasti purista ylimääräinen neste pois.

Kaada perunajauhot (tarvitset näitä aika paljon, puoli desiä vähintään, ehkä desin? En ikinä mittaa, ja aina joudun kaatamaan lisää kesken kaiken.) laakeaan astiaan ja sekoita mukaan  suolaa ja pippuria.

Kaada toiseen astiaan soijamaitoa, ehkä n. desi.

Ja kolmanteen astiaan panko/korppujauhot. Lisää tännekin vähän suolaa ja pippuria.

Laita öljy kuumenemaan pannulle, kaada sitä reippaasti, ainakin 1,5 cm syvyydeltä.

Jotta työ sujuisi edes joten kuten päätä kumpi kätesi tulee olemaan “kostea” ja kumpi “kuiva”. Sormista tulee ihan älyttömän kökköiset, jos samalla kädellä koskee kuiviin ja kosteisiin aineisiin. Mutta tee kuten haluat. Ei tämä mitään rakettitiedettä kuitenkaan ole.

Nosta soijaleike ensin maitoon, sitten pyörittele perunajauhoissa ja nosta taas uudelleen maitoon ja maidosta vielä korppujauhoihin. Ja korppujauhoista lopulta pannulle. Pannun koosta riippuen tee 3-5 leikkelettä kerralla, älä tee liikaa, ettei öljy jäähdy. Niin, ja muutenkin pidä huoli, että öljysi on tarpeeksi kuumaa (näitä testejä osaa varmaan jokainen tehdä? Pöllin jostain tälläisen pienen tietopankin teille:”Voit testata öljyn lämpötilan pienellä leipäpalalla: jos leipäpala ruskistuu kullanruskeaksi öljyssä noin puolessa minuutissa, on öljy tarpeeksi kuumaa. Jos rasva kuumennettaessa kuumenee liikaa ja savuaa, se on käyttökelvotonta. Öljy syttyy herkästi palamaan lämpötilan kohotessa liikaa. Rasva sammutetaan kannen avulla, vettä ei saa käyttää.”

Uppopaista paloja kunnes pinta ruskistuu kauniisti. Käännä paistamisen loppupuolella, vaikkakin ne molemmat puolet ruskistuu ollessaan kauttaaltaa öljyssä tuntuu mulla usein lähempänä pannun pohjaa oleva puoli ruskistumaan vähän vauhdikkaammin.

Valuta palat leivinpaperin päällä, ja pidä kuumana esim. toisella pannulla, joka on miedolla lämmöllä tms.

Toista kunnes kaikki soijaleikkeet paistettu.

Tarjoa Bulldog kastikkeen ja mielellään jonkin keveä ja raikkaan lisukkeen kera. Japanilaisittain tämä tarjoillaan kaalisalaatin seurassa, ja toimii kyllä hyvin.

Tonkatsu ja paneroitu purjo uunijuuresten, edamamen ja bulldog kastikkeen kera.

Tonkatsu ja paneroitu purjo uunijuuresten, edamamen ja bulldog kastikkeen kera.

Näitä leikkeitä voi hyvin varioida maustelientä ja mausteita muuttamalla, ja samalla metodilla voi valmistaa myös soijasuikaleita tai niitä isohkoja palleroita. Maku kuitenkin pysyy aika muuttumattomana, rasvaisena. Tarjolla oleva kastike vaikuttaa ehkä enemmän?

Jokatapauksessa, hyvää on!

Hauskoja hetkiä keittiössä!

xoxo,

Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s