Mitä tänään kokattaisiin? Seitania!

Seitan on eläinystävällisen maailman hassu kummajainen, jo nimensäkin puolesta. 😉 Usein kuvitellaan, että se on jotenkin työlästä tehdä, ja lasipurkissa kaupan hyllyllä se ei houkuta ketään (muuta, kuin sitä ituhippiä joka hamppuvaatteissa vaeltaa).

Seitan on siis vehnägluteenijauhoista tehtyä älyttömän hyvää, täyttävää, ihanaa, herkullista, helppoa, edullista, proteiinirikasta, maukasta, miellyttävän koostumuksen omaavaa, helposti sulavaa vegeherkkua, joka paljon? muistuttaa pilkottuja eläinten lihaksia. Seitan ei siis sovi sellaisille, joilla on yliherkkyyttä vehnälle tai gluteenittomalla ruokavaliolla olevalle. Sorry! Mutta kaikille muille kyllä! Onneksi olkoon!

15107486969_1a4205edae_k

Seitan tonkatsu

Seitanissa erityisen hauskaa on se, että sen avulla pääsee mukaan kaikkiin lihasresepteihin helposti! Ei tarvitse tyytyä usein turhan terveellisiin kasvisruokaresepteihin, vaan voi ottaa osaa kaikkiin lihasilotteluihinkin! Wohoo! Kuten vaikka ylläolevan kuvan tonkatsu, joka tehdään useimmiten porsaanlihaa leivittämällä. Me eläintenystävät leivitetään tietenkin seitania!

Seitania voi muuten tehdä ihan alusta alkaen itse, siis ihan sieltä vehnägluteenin eristämisestä lähtien. Pesemällä vehnäjauhoja. Olen joskus, noin 20 vuotta sitten sitäkin kokeillut, mutta kyllä tämä nykyinen tapa, jossa gluteenijauhot ostataan valmiina kaupasta on paljon näppärämpi. Eli esim. Ekolosta, Vegetukusta tai vaikka Runsaudensarvesta. Ja tietenkin myös kovasti levinneestä Punnitse & Säästä:stä irtona.

5974659217_dcd34a14bd_b

Seitan kunkku. Joulupöytään.

Seitanin teossa, kuten melkeinpä missä tahansa muussakin kokkailussa harjoitus tekee mestarin, ja alkuun saattaapi tulla muutamia huteja. Yleisimpiä näistä on ison palan, kuten vaikka kinkun, epäkypsyys. Eli kannattaa kypsentää seitan huolella. Useimmiten uunissa, jonkinlaisessa nestehauteessa taikka leidellä kattilassa. Toinen huti saattaa olla kuivuus, joten muista lisätä tarvittaessa nestettä. Pihveillä ja muilla pienemmillä paloilla taas tuppaa olemaan toisenlainen vika, ne jäävät liian kosteiksi, joten tätäkin kannattaa seurata. Paista pihvisi huolella, ja painele tarvittaessa lastalla, että neste irtoaa hyvin. Ja tietenkin taikina kannttaa maustaa huolella!

Nyt jo edesmenneen Tampereen Veganissimon seitan pihvi.

Nyt jo edesmenneen Tampereen Veganissimon seitan pihvi.

Seitan maistuu useimmiten lapsille, aikuisista puhumattakaan. Usein maistuu myös vähemmän eläinystävällisille ihmisille, siis niille jotka eläimiä syövät, ja ovat tottuneet eläinten makuun. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin lihas, ja sellainen joka sitä lihasta vaatii eikä mitään muuta kelpuuta saattaa tämä kaikesta yrityksestä huolimatta pettyä. Mutta me muut olemme haltioissamme! 😀

Seitan reseptejä löytyy varmaan n. miljoona, tässä yksi niistä. Jere Niemisen Kerma-pippuripihvi. Kirjasta Vegaanin kotiruokakirja, jota lämmöllä suosittelen kaikille, varsinkin niille ärsyttäville, jotka eivät voi syödä mitään jos se ei ole supermegaterveellistä.

Kerma-pippuripihvi, 5 pihviä.

Seitanpihvit

4 dl vehnägluteenijauhoja

0,5 dl korppujauhoja

1,5 tl suolaa

0,5 dl HP kastiketta

4 rkl soijakastiketta

4 rkl paprikajauhetta

3 rkl rypsiöljyä

1 tl pippuria

n. 2 dl vettä taikinaan

vettä keittämiseen

rypsiöljyä paistamiseen

Sekoita kuivat ainekset yhteen ja lisää vesi, öljy ja soija- ja HP -kastike. Vaivaa taikinaa pari minuuttia tai kunnes rakenne on kimmoisa.

Leikkaa taikina viiteen samankokoiseen palaan. Muotoile palat sopiviksi, käytä kaulinta tms. Tee siis pihvejä.

Keitä pihvejä n. 15 minuuttia. (Jere ei neuvo käyttämään maustettua vettä, minä neuvon käyttämään vähintään kasvisliemikuutiota, ellei sitten muitakin mausteita. Mausteet on pop!)

Kaada keitinvesi pois ja anna pihvien jäähtyä hieman.

Paista pihvejä keskilämmöllä reilussa öljyssä pari minuuttia molemmilta puolilta.

Tarjoile valmiit pihvit kerma-pippurikastikkeen ja perunoiden kera.

Kerma-pippurikastike

2 nokaretta margariinia

2 dl kaurakermaa

1 rkl sinappia

1 rkl soijakastiketta

1 tl murustettuja viherpippureita

0,5 tl suolaa

pippuria

Sulata margariini pannulla. Lisää kerma ja keitä kastiketta kasaan muutama minuutti. Lisää loput ainekset samalla sekoittaen. Tarjoile kuumana.

Palvotaan yhdessä seitania!

xoxo,

Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s