Panerointi, leivittäminen, paneeraus; rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Huomenta!

Ehkä olettekin saattaneet jo arvata, etteivät aivan kaikki vegaanit suhtaudu pakkomieleteisesti ruoan terveellisyyteen. Toki heitäkin löytyy, mutta sitten on myös meitä, joiden mielestä runsas rasva, suola, sokeri ja höttöjauhot ne nyt vaan tekevät ruoasta herkkua. Ei siinä, enhän minäkään joka päivä uppopaista seitanleikkeitä, taikka paista aamupalaksi pannukakkuja valkoisista jauhoista. Enimmäkseen minäkin syön kelvollista ravintoa, mutta osaan myös hellittää ja ottaa vähän rennommin. Ruoka ei ole pelkkää ravintoa, se on meillä myös hyvin pitkälti nautintoaine. No, olkoot siinä tarpeeksi puolustelua tämän päivän postaukselle. Paneroinille, siis.

5342397332_9d6d9e364b_b

Tästä kuvasta on jo niin pitkä aika, etten muista mitä on tarjolla. Näyttäis ehkä joltain kalattomilta puikoilta?

Wikipedia sanoo:

Leivittäminen eli paneeraus tai panerointi tarkoittaa ruoka-aineen kastamista jauhoihin ennen paistamista. Käsittely antaa ruoalle sen paistuessa rapean ja maukkaan pinnan. Jauhoina voidaan käyttää maustettua korppujauhoa ja joskus myös vehnäjauhoa. Ennen jauhotusta ruoka-aine voidaan kastaa vatkatussakananmunassa.[

Eh…kananmunassa? Ei. Ei kananmunassa. Äh! Kirjoitetaan sitten oma ohjeistus tähän.

Leivittäminen eli paneeraus tai panerointi tarkoittaa ruoka-aineen kastamista jauhoihin ennen paistamista. Käsittely antaa ruoalle sen paistuessa rapean ja maukkaan pinnan. Jauhoina voidaan käyttää maustettua korppujauhoa ja joskus myös vehnäjauhoa, sekä perunajauhoja taikka ku(d)zua. Ennen jauhotusta ruoka-aine kastetaan soijamaitoon. Ihan älyttömän hyvän lopputuloksen saat, jos kastan ensin ruoka-aineesi soijamaitoon, sitten suolalla ja pippurilla maustettuun vehnäjauhoon sitten uudelleen soijamaitokylpyyn ja lopuksi vielä suolalla ja pippurilla maustettuihin korppujauhoihin. Myös japanilaiset “panko” korppujauhot sopivat tähän loistavasti. Panko on sellaista huomattavasti isorouheisempaa korppujauhoa. Ja sitten uppopaistetaan! Kaikesta tulee kyllä niin paljon parempaa kun sen uppopaistaa.

16200908087_851155285b_k

On muuten hassua, että yksi japanilaisen keittiön kulmakivistä on juurikin uppopaistaminen. Yleensähän länsimaissa japanilaista ruokaa pidetään hyvin kevyenä ja kaikin puolin terveellisenä ja jotenkin ihanteellisena. Mutta ei! Se on kuulkaa friteeratun ruoan luvattu maa!

Tofusta saa todella rapean ja herkullisen kastamalla sen ensin soijamaitoon ja sitten kudzuun tai perunajauhoihin ja lopuksi friteeraamalla nopeasti. Tarjotaan simppelin kastikkeen kera: 0,5 dl vegaanista dashi-lientä (japnilainen lähes kaiken ruoanlaiton perusta, yksinkertaisimmillaan kombu merilevää liotettuna vedessä, ravintoloissa ja muissa yleisissä paikoissa lähes aina ei-vegaanista, yleensä ottaen tehdään tapetuista kaloista), 1 rkl soijakastiketta ja 1 tl sokeria. Kuumennetaan kunnes sokeri liuennut. (posti tuli juuri! Kantoivat sen ovelle asti, kun ei laatikkoon kaikki mahtunut! 😀 Uusi kamera! Ja kirje Japanista asti!) Lientä pieneen kulhoon, tofu päälle ja pinnalle vielä ripotellaan chiliä hiutaleina/pippuria, tarjoillaan sitruunalohkon kera. Todella hyvää!

16202637492_5a86cd52a9_k

Tässä tarjolla kastike ja tofu erikseen. Toimii hyvin myös näin.

15338013520_55aa8bd2fe_k

Tofu tässä tarjottuna retikkaraasteen kera. Mielestäni ei ehkä niinkään tarvitse voimakkaan makuista retikkaa seurakseen.

Ei muuta kuin uppopaistamaan! Muuten, tuli mieleeni, että mä vakaasti uskon siihen, että syömällä hyvin, siis rennolla otteella, tasapainoisesti hyvää ja “pahaa” pysyy sekä keho, että mieli hyvässä kunnossa. Toisin kuin vaikka silleen, et tiukasti kieltää itseltään kaikenlaisen “paheellisen” ruoan. Mitä enemmän kieltää sitä enemmän ajatukset pyörii niissä kielletyissä asioissa. Sallimalla itselleen herkuttelun sallii itselleen myös oikeuden nauttia elämästään. Ja sehän meidän tärkein tehtävä täällä on. Elämästä nauttiminen. Suodaan se itsellemme, mutta suodaan se myös muille. Eli syödään vegaanisesti.

Ja nyt uudella kameralla leikkimään! Ihanaa aurinkoista paneroitua maanantaita!

xoxo,

Raisa

2 thoughts on “Panerointi, leivittäminen, paneeraus; rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s