Mitä tänään kokattaisiin? Pizzaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Kukapa ei tykkäisi pizzasta?! Yleensä pizza mielletään viikonloppuruoaksi, en kyllä ihan tiedä miksi. Johtuuko ihan vaan siitä, että pizza ja perjantai alkaa samalla kirjaimella? Vai siitä, että se on niin herkullista, että sopii hyvin juhlistamaan viikonlopun alkua? No, mene ja tiedä. Minun mielestä pizza sopii hyvin viikon jokaiselle päivälle, ja erityisesti maanantaita juhlistamaan. Maanantainahan meikäläisellä on melkein aina vapaapäivä, ja maanantaina alkaa posti taas kulkemaan, kahden piinallisen välipäivän jälkeen. Hyviä syitä juhlia, vai mitä?

3542831108_8b4a3c6e2b_b

Tää on yks mun suosikkikuvistani. Tää on niin pizza! kuin kuva voi olla!

 

Vegaaninen pizza ulkona syödessä saattaa jättää pizzan himon tyydyttymättä, tai sitten minä en ole vielä löytänyt sitä loistavaa paikkaa, mistä saisi todella maukasta vegepizzaa. (Hei!! Ette usko! Meillähän oli pihalla viime kesänä äiti pupu ja sillä neljä poikasta. No, aikaa kului, eikä pihalla käynyt koko talvena muita kuin äiti ja yksi poikasista. Tunnistan poikasen valkoisesta etujalasta, joten tiedän, että kyseessä oli aina se yksi ja sama yksilö. Ja äidinkin tunnistan, kun oon tuijotellut sitä niin paljon. No, nyt kuitenkin pihalla on kolmas pupu, toinen kahdesta kokoruskeasta pupusta. Eli ainakin kaksi neljästä poikasesta selviytyi talven yli!! Paras uutinen heti viikon alkuun!!) Niin, pizza kannattaa tehdä kotona. Vaikka on kyllä ainakin meikäläiselle ihan mahtavaa mennä ravintolaan ja tilata siellä pizzaa. Mä en muista mitä muita paikkoja oli kuin Bar Loosister, mistä niitä vegaanisena sai. Salpimienta? En muista. Saa vinkata!! Kiitos!

Mennäänpä nyt asiaan, että mäkin ennätän tekemään jotain muuta kuin istumaan koneella koko päivän, ja te kans!

12922043863_6457811df7_k

Pizzan voi karkeasti rajata kahteen luokkaan: Luokka 1. Helppo, vaivaton ja todella maukas pizza. Luokka 2. Monivaiheinen, työläs ja todellakin kaiken vaivan arvoinen taivaallisen hyvä pizza. Tänään keskitytään ykkösluokkaan.

15212617383_3f400593b0_k

Ykkösluokan helppo, vaivaton ja todella maukas pizza.

Tölkki tomaattimurskaa, loraus oliiviöljyä, valkosipulin kynsi, suolaa, sokeria, pippuri, oreganoa (tai oikaise, ja käytä valmista tomaattikastiketta – ei tule kyllä yhtä hyvää, mutta vieläkin helpompaa, jos helppo on sun juttus.)

valmiita pakastepizzapohjia, määrä riippuu täysin siitä minkä verran teillä syödään, laske ainakin kaksi (pientä) pohjaa per syöjä. Pizza on hyvää kylmänäkin. Joten laske enemmän.

1 pussi Tofutti soijajuustoraastetta/1 kiekko samaa kamaa, 1 prk kaurakermaa, loraus öljyä ja soijamaitoa, jos tarpeen/tai käytä muuta, mieleistäsi eläinystävällistä juustokastiketta.

Oreganoa. Mun mielestä oregano on melkeinpä pakollinen vegaanisessa pizzassa. Aiemmin, silloin kun en älynnyt yhdistää hillitöntä kärsimystä ja lehmäntissimaitoa ja huolettomasti söin kaikenmaailman utaretuotoksia niin söin aina vain ja ainoastaan juustopizzaa, ja ehdottomasti ilman oreganoa. Mutta nyt, kun pizzan päällä on iloisia asioita niin jotenkin se kaipaa myös sen oreganon.

Aloita tomaattikastikkeen keitto heti. Mitä pidempään sitä maltat keittää sitä parempaa siitä tulee. Usko pois. Kaada kattilaan tomaattimurska ja öljy, keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. vartti. Lisää vakosipuli ja muut mausteet, keitä kunnes on aika kasata pizzat ja pistää ne uuniin. Voit tehdä kastikkeen valmiiksi jo edellisenä päivänä, jos olet ennakoivaa tyyppiä. Minä ihailen ennakoivia ihmisiä.

Kiehauta juusto kerman ja öljyn kera.

Kasaa pizza kuten haluat. Uunita kuumassa uunissa pakkauksen ohjeiden mukaan, eli yleensä n. 225-250 asteessa kymmenisen minuuttia. Mä en tiedä onko tää vaan joku lasten juttu, vai tekeekö aikuisetkin sitä, mutta jos ohjeessa sanotaan 20 minuuttia, se ei tarkoita sitä, että jonnekin voi mennä kahdeksikymmeneksi minuutiksija sit tulla takas katsomaan uunissa olevaa ruokaa, vaan kyllä sitä tulisi pitää silmällä aika ajoin. Ettei pala tms.

Tässäpä on sinulle peruspizza. Jonka päälle aletaan rakentamaan sitä herkkupizzaa.

3542028087_0ced8243fe_b

Oivia pizzatäytteitä:

* paistettua, ja maustettua tofua

* soijarouhetta, vettä liottamiseen, jeeraa, paprikajauhetta ja soijarouhemaustetta

* punasipulia ja ananasta

* pestoa (1 dl paahdettua pähkinäsekoitusta, 2 nippua basilikaa, 1 nippu persiljaa, 3 valkosipulinkynttä, 1,5 tl suolaa, 1 dl oliiviöljyä, 0,5 dl oluthiivahiutaleita, sitruunamehua maun mukaan – tehosekoita kaikki. Tulee ihan megahyvää!) Pesto on oma suosikkini pizzatäytteistä.

* tuore rukola on toinen suosikkini. Se siis laitetaan vasta valmiin, paistetun pizzan päälle. Ai vitsi, olinkin melkein jo unohtanut koko rukolan. Se on yksi suosikkikasvejani, mutta sen pitää olla pihalla kasvanutta, niistä ruukkuhärpäkkeistä ei ole mihinkään. Oikeesti, en sano tätä snobbaillakseni tms. Olen elämässäni yhden luomu ruokolaruukun kaupasta ostanut, ja se ei mielestäni maistunut juuri millekään. Istutin sen sitten pihalle, ja siihen kasvoi niin mahtava rukolapensas, että söin siitä sitten koko kesän, kunnes se alkoi kukkimaan, eikä se kelvannut enää edes tuhohyönteisille. Mutta se maku!! Minusta tuli kertaheitolla rukolan suuri ystävä! Ja sen jälkeen meillä onkin kasvanut rukolaa vähän siellä sun täällä, ei kuitenkaan koskaan minun istuttamana – ne ei kyllä lähde kasvamaan laisinkaan, mutta itseheittämistään siemenistä se on iloisesti levinnyt joka puolelle. Nams.

6124319879_de7dd5a1be_b

Kokeiltiinpa me joskus soijapyöryköitäkin pizzan päälle!

 

Mitä vegeherkkuja sinä laitat pizzasi päälle?

Ihanan aurinkoista pizza maanantaita kaikille!

xoxo,

Raisa

 

 

 

 

5 thoughts on “Mitä tänään kokattaisiin? Pizzaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  1. vegaanisiksi (ainakin väitettyä) pizzaa on saanut monista paikoista listan ulkopuolelta.. Kokemuksia löytyy erinomaisesta katastrofaaliseen .. vieläpä samasta paikasta (eri kokki).

  2. Me tehtiin aviomiehen kanssa tänään pitkästä aikaa lauantairuoaksi pizzaa. Hän tekee yleensä aina taikinan, sillä mä en oikein jaksa sitä vaivata tarpeeksi. 😉 Tomaattipyreetä pohjan päälle, mitä nyt sopivaa vihreää milloinkin on, joskus laitoin parsakaalia, mutta se on musta enemmään piirakka-aines. Tällä kertaa vuonankaalia, joka mukavasti kutistui ihan pinaatin oloiseksi uunissa…Taifunin manteli&sesam -tofua kuutioina, valkosipulia ja oreganoa. (Valkosipulia myös raakana uunista tulleen pizzan päälle, nam.) Juuh, luraus oliiviöljyä, muutama viipale tomaattia tietty ja mä tykkään Cheezlyn soijajuustoista pizzan päällä. Tuli muuten tällä kertaa erityisen hyvää, aina ei onnistu yhtä hyvin maut yhteen. 🙂 Mukavaa viikonloppua!

    • Ooh! Kuulostaa herkulliselta! Mä en ole varmaan ikinä maistanut vuonankaalia, ainakaan tietoisesti. Täytyy kokeilla joskus! Maistuuko ihan pelkkä tomaattipyree itselleen pizzan päällä? Tai siis ilmeiseti se toimii ihan ok pelkästäänkin? Kun siis sitä kerta käytätte, musta se on jotenkin niin tomaattipyreen makuista, etten ole ikinä edes ajatellut kokeilla sitä ihan pelkästään pizzaan. Mutta siis täytyypä joskus kokeilla, niin pääsis tosta tomaattimurskan keittelystä. Tota valkosipuliakaan en ikinä älynnyt laittaa tolleen! Paljon oppii blogia kirjoittaessa! Kiitos näistä! Oikein mukavaa viikonloppua myös sinulle! 😀

      xoxo,
      Raisa

  3. juu … mm. ihan perinteisessä Rossossa saa pizzan vegaanisena kun jättää juuston pois. Tarjoilija kävi erikseen varmistamassa ennen tilausta, että käytetty pohja ei sisältänyt eläinperäisiä ainesosia. Itse olen saanut vegaanisen pizzan menuun ulkopuolelta noin 2/3 pizzerioista. Valitettavan usein poisjätetyn juuston tilalle ei näytä tulevan ylimääräistä täytettä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s