Torstai toivoa täynnä: Rescue lemmikit

Puput ja pienet jyrsijät, kissat ja koirat, kalat ja kilpikonnat – kaikki mukavia lemmikkejä. Kaikki oivia kohteita tyydyttää hoivatarpeemme. Mutta onko lemmikin, siis eläinystävän ostaminen eläinkaupasta taikka suoraan kasvattajalta eettistä? Voiko eläinkauppa olla eettistä? Eläinkauppa – ihmiskauppa. Jos minulta kysytään, niin ei helvetissä. Mä ymmärrä kuitenkin, että meillä on suuri halu, tarve jopa olla osa eläinten elämää, tai hankkia niitä osaksi meidän elämää. Vaikka just jotkut eläintarhat ja akvaariot(aquarium) ja mitä kaikkia vankiloita niitä nyt onkaan on ennen kaikkea tehty tyydyttämään tätä tarvetta – meitä kiinnostaa nähdä miten muut lajit elää, miltä ne näyttää ja niin edes päin. Se, että onko jonkun vangitseminen, ihan vaan tyydyttämään tätä meidän luontaista uteliaisuutta, oikein onkin sitten ihan eri asia.

Rhino!

Rhino!

 

Koska ihminen on valjastanut koko maapallon käyttöönsä on turvallista elintilaa jäänyt muille lajeille melko lailla vähän. Joten päästään siihen lemmikkieläinten pidon oikeutukseen. Niin kauan kun niitä on, on meillä velvollisuus pitää niistä huolta, kun ei ne ilman meidän huolenpitoakaan ihmisten maailmassa pärjää. Ja se tahti mitä lemmikkejä otetaan ja hylätään on niin hillitön, että meille, jotka emme osta ystäviämme kaupasta, riittää adoptoitavaa, ja hellittävää ja hoivattavaa, lenkkikavereita ja muuta seuraa koko loppuiäksemme. Onni onnettomuudessa. Niin kuin rescue eläimet aina ovat – onni onnettomuudessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katsokaa nyt tätäkin onnettomuutta!

Kaikissa rescue eläimissä, tai siis niiden ottoon liittyy se vaara, että adoptoidaan ihan vaan “pelastaaksemme maailma”, otetaan eläin säälistä. Tämä on tietenkin kovin jaloa, muttei kanna kovinkaan pitkälle.  Entä sitten kun se eläin ei sinun sääliäsi enää kaipaa? Erityisesti rescue eläimeen tulee sitoutua sen loppuelämäksi.

4652804677_34571e0037_o

Rescue dogs rock!

 

Suomessa eniten taitaa olla kodittomia kissoja, kotia etsiviä koiriakin yllättävän paljon. Ja melkein aina löytyy myös kaneja sekä punakorvakilpikonnia. Mitäköhän käy kaikille pienimmille lemmikeille, joita ei syystä taikka toisesta enää voida pitää? Mitä pienempi ongelma sitä helpompi siitä on hankkiutua eroon? Välillä kyllä näkyy ilmoituksia myös kääpiöhamstereista ja muista jyrsijöistä.

5657991325_6215f2110f_o

Hyrrä-neiti ulkoilee

 

Eli, mitä tehdä kun lemmikkikuume yllättää? Jos ajatellaan, että on tarkkaan puntaroitu eläinystävän hankintaa, ja ollaan koko perheen (mikäli sellainen on) voimin tultu siihen tulokseen, että ollaan valmiita sitoutumaan jne. Mitä sitten? Yleisin tie on tietenkin hakeutua lähimpään eläinkauppaan/ottaa yhteys kasvattajaan ja sitä kautta järjestää pieni söpö pentu/poikanen perheeseen. Mutta se eläinystävällisempi, reilumpi ja eettisempi tapa on ottaa yhteyttä paikalliseen löytöeläintaloon tms. Esim. täällä Helsingissä Hesyyn taikka Viikissä sijaitsevaan Löytöeläintaloon. Tai siis ennen yhteydenottoa kannattaa katsoa heidän sivuiltaan kotia etsivät eläimet. Myös erilaiset kodittomia koiria välittävät järjestöt, kuten vaikka Viipurin Koirat ry taikka espanjalaisia hylättyjä koiria Suomeen tuova Kodittomat Espanjan Koirat ry kannattaa pitää mielessä, mikäli koiraa olet(te) hankkimassa. Omasta mielestäni on “isompi apu” adoptoida koira ulkomailta, kuin Suomesta. Täällä kodittomatkin koirat hoidetaan kotioloissa, jotka siis voittavat tarhaolot 6-0. Mutta ihan sama mistä hankitte, kunhan adoptoitte ostamisen sijaan! 🙂

Sokerilla on aina nälkä!

Sokerilla on aina nälkä!

Rescue lemmikeihin liittyy joskus ikäviä ennakkoluuloja, joista osa saattaa kyllä pitääkin paikkaansa. Johtuen “edellisen elämänsä” aikana koetuista hankaluuksista (melkein kaikki ihmisten aikaansaannoksia kuitenkin, kuten vaikka pentueen hylkääminen roskikseen tai kaltoin kohtelu, vääränlainen tai liian vähäinen ravinto), saattaa rescue lemmikillä esiintyä esim. eroahdistusta, pelkotiloja, aggressiivisuutta jne. Mutta useimmiten kaikki ongelmat on voitettavissa, kunhan eläin pääsee hyvään, ymmärtäväiseen kotiin. Mutta ennen kaikkea rescue eläimestä saa mitä mainioimman ystävän, loppuelämäksi. Ihan peruslemmikkiin ja sen pitoon verrattuna rescuen kanssa elämisessä on aina se ihana, palkitseva puoli, että on ihan oikeasti voinut vaikuttaa jonkun elämään, siis pelastaa maailman. Ei koko maailmaa, mutta sen eläimen maailman kuitenkin. Mikään ei ole niin palkitsevaa kuin tyytyväisen rescue eläimen seuraaminen. 🙂

5053358941_b41509f22e_o

 

Vaikkei just sulle tämä aihe oliskaan ajankohtainen, tai ajatus “lemmikistä” ei vaan tunnu hyvälle, muista silti (ystävällisesti ja huomaavaisesti, kuten eläinasioista aina) muistuttaa tai huomauttaa tai kertoa kodittomista lemmikeistä ystävälle tai työkaverille tai ihan kelle vaan, joka lemmikin hankintaa harkitsee. Kodittomia, kotia kaipaavia, eläimiä on aivan liikaa, ja niistä joka ikinen ansaitsisi oman, turvallisen ja rakastavan kodin. Eikö totta?

Toiveikasta torstaita!

xoxo,

Raisa

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s