Mitä tänään kokattaisiin? Leivänpäällisiä!

Heipä hei!

Voileivät ovat ihania! Käykää vaikka Kipossa katsomassa, kuinka suomalaiset rakastavat leipiään! Sehän on aina ihan täynnä täytettyjen voileipien syöjiä. Ihan oikeesti, aina kun olen ollut siellä on siellä paljon enemmän asiakkaita kuin viereisessä kammottavassa kananelämänriistopaikassa. Jee! (ai niin! Ihan parasta [tai sitten ei?]: meidän pihalla on ainakin viisi pienen pientä hiirtä! Tosi villejä ja suloisia!Toivottavasti ne pysyy kuusiaidassa, eikä pyri sisälle!)

16298006346_ee8971517d_o

Arkiset voileivät saattavat kuitenkin reilulle ihmiselle (reilu ihminenhän ei tietenkään syö tai muulla tavoin riistä muita lajeja) tuottaa pitkässä juoksussa ihmetystä: mitä laittaa leivän päälle, kun kurkun ja tomaatin välinen vaihtelu ei enää riitä? Vegaaniset juustot ovat kalliita ja ne mitkä eivät ole hankalasti saatavilla (eli siis jossain isomman kaupungin erikoiskaupoissa) ovat melko kökön makuisia.

8609800606_33438349b1_o

Pesto-“mozzarella”-tomaatti voileipä.

Tässäpä Puputytön pieni ohjeistus vegaanisiin leivänpäällisiin, olkaa hyvät!

* Tartex -tahna, saatavilla useimmista K- ja S-ryhmän kaupoista. Luulisin.

* Wheatyn vegaaninen salami, saatavilla Prismoista ja sit varmaan kaikista ekohippikaupoista

* avocado sitruunapippurin ja suolan kera

* keitetty peruna grilli- ja muiden mausteiden kera. Tää on yllättävän hyvää!

* hummus

* X-tra Kevyt Majoneesi, S-ryhmän kaupoista

* Green Heart levitteet, myöskin S-ryhmän kaupoista

* maapähkinävoi ja banaani. Nam.

* kotitekoiset papu/hernepohjaiset levitteet, muutama resepti alla

* savutofu grillimausteella (tai ilman)

Härkäpaputahna, Vegaaniliiton Pavut herkuiksi -esitteestä
2 dl kuivia härkäpapuja
vettä keittämiseen
1 dl rypsiöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi
1 rkl kuivattua basilikaa
0,25 tl sokeria
0,25 tl mustapippuria
hyppysellinen paprikajauhetta
hyppysellinen chili jauhetta
tai mausteita oman maun mukaan
Liota papuja kahdeksan tuntia, tai yön yli. Huuhtele pavut ja keitä ne kypsiksi, n. 1 t. Soseuta pavut öljyn kanssa. Lisää loput ainekset ja sekoita kunnolla.
*****
Hernehummus, Härkäpapua sarvista -kirjasta (vähän muuteltuna)
5-6 dl keitettyjä herneitä, hyvin valutettuina
2-3 valkosipulinkynttä
4 tl kuiv. persiljaa tai runsaasti tuoretta
1 rkl omenaviinietikkaa
0,25-1 dl rypsiöljyä
1 tl korianterijauhetta
suolaa maun mukaan
Purista valkosipulinkynnet herneiden joukkoon. Hienonna persilja.
Soseuta herneet, lisää vähän öljyä ja mausteet, sekoita.
Sekoita joukkoon öljyä sen verran, että saat hyvin leivälle levittyvän tahnan.
***
Porkkanahummus, Puputytön Juhlakirjasta
2 isoa porkkanaa (n. 400g) kuorittuna ja paloiteltuna
4 dl keitettyjä kikherneitä
0,5 dl tahinia
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 tl juustokuminaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
suolaa
Keitä porkkanat vähässä vedessä, ota keitinvesi talteen. Kumoa kypsät palat kulhoon ja lisää loput ainekset. Soseuta sauvasekoittimella/tehosekoittimessa. Ohenna keitinvedellä tarvittaessa. Mausta suolalla.
Mitä reilua sinä laitat leipäsi päälle? Kuulisin mielelläni lisää ehdotuksia, mutta siis vain niitä eläinystävällisiä – kiitos! 🙂
Herkkuhetkiä herkullisten voileipien parissa!
xoxo,
Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s