Tiistaina tähtäimessä: Helvetin liikenneympyrät!

Liikenneympyräthän on todella leppoisia, ne ratkoo autoilijalta monta ongelmaa. Ei tarvii väistellä pyöräilijöitä, eikä oikein jalankulkijoitakaan, sen kun vaan kaasuttaa sinne kaarteeseen muiden autoilijoiden sekaan. Kyllä joku aina tilaa tekee.

Mä vihaan (joo, ihan oikeesti vihaan.) liikenneympyröitä. Haluaisin liikennepoliisiksi ihan vaan sen takia, että voisin päivät pitkät sakottaa idiootteja, lahopäisiä ja täysin välinpitämättömiä ajotaidottomia kuskeja jossain liikenneympyrän lähettyvillä. Ajattelin, että nyt kun olen hyvällä tuulella, eikä ole tuoreessa muistissa mitään ikäviä kokemuksia tuosta ikävästä pyörylästä, olisi hyvä aika kirjoittaa siitä. Ettei tulisi niin älyttömän raivokas postaus, mutta verenpainetta nostaa jo pelkkä liikenneympyrän ajattelu! Argh!

Liikenneympyrät on saatanasta. Oikeesti. Ne saa mut haaveilemaan pyöräilijöiden aseistamisesta tai jostain vempaimesta – nappulasta, jota painamalla liikenneympyrää lähestyvä pyöräilijä saisi suojatien eteen nousemaan metalliseipäät, jotka lävistäisivät auton pohjan, mikäli liikennesäännöistä välittämätön autoilija olisi aikeissa ylittää suojatien ennen pyöräilijää/jalankulkijaa. Ai että. Johan oppisivat autoilijat kunnioittamaan(pelkäämään) kevyttäliikennettä! Ja kuka sanoo, ettei väkivalta ole mikään ratkaisu? Sillä juuri väkivallallahan autoilijat jalankulkijoita ja pyöräilijöitä pelottavat. Miksei voida maksaa samalla mitalla takaisin?

kiertoliittyma2

Kuva liikenneturvan sivuilta

Muistutuksena siis kaikille, niin kevyelle kuin raskaallekin liikenteelle: Liikenneympyrään mentäessä autoilija väistää suojatiellä kulkevaa kevyttä liikennettä. Kolmio tarkoittaa väistämisvelvollisuutta niin jalankulkijoita kuin pyöräilijöitäkin kohtaan. Pyörää ei tarvitse taluttaa suojatien yli jotta väistämisvelvollisuus pätisi. Sama koskee liikenneympyrästä poistuttaessa. Tämä tulee usein yllätyksenä, erityisesti mieskuskeille. Tässä vielä tiehallinnon kiertoliittymiä koskevasta sivusta ote: “Suojatien käyttäjiin on syytä kiinnittää huomiota kaikissa ylityskohdissa ja erityisesti liittymästä poistuttaessa. Autoilija väistää paitsi jalankulkijoita myös pyöräilijöitä aina liittymästä poistuessaan. Liittymään saapuessaan autoilijan on väistettävä pyöräilijöitä liikennemerkkien osoittamalla tavalla.” Tuolla sivulla kehutaan liikenneympyröitä kovin, mutta mitä mä sitä luin, niin kaikki hyvä mitä siihen liittyy pätee juurikin autoilijan näkövinkkelistä. Varmasti ei ole turvallisempi risteys kevyelleliikenteelle. Ainakin sen verran paljon läheltä piti -tilanteita sattunut minulle verrattuna tavallisiin, ja erityisesti valo-ohjattuihin risteyksiin.  Näistä läheltä piti tilanteista johtuen pyrin välttämään liikenneympyröitä parhaani mukaan, reittinikin suunnittelen niin, ettei vastaan tulisi kovinkaan montaa kuolemankiemuraa. Koska minähän menen sinne liikenteen sekaan, hitto soikoon!

13797327

kuva: http://www.lansi-savo.fi/uutiset/l%C3%A4hell%C3%A4/lapaskankaan-liikenneympyr%C3%A4-koristeltiin-vessanpytyll%C3%A4-77466

Vielä loppuun huomautus, että kun autoilija noudattaa liikennesääntöjä, ja väistää hyvissä ajoin (sekin on niin kamalaa, kun ne lähestyy kovalla vauhdilla, aikeenaan hidastaa vasta sinne autojen sekaan änkeytyessään, tiedätte varmaan mitä tarkoitan, suojatien ohi sujahtajat ja vasta muita autoja väistävät kusipäät, ja huomatessaan että joku häikäilemätön, köyhä autoton punkee siihen hänen eteensä ja ei hitto soikoon! hänhän joutuu nyt käyttämään jarruja ja jarrupalat kuluu ei helvetti pakkoko tässä on nyt sitten tehdä tilaa tollaselle joka ihan holtittomasti tohon hänen eteensä ryntää ei jumalauta jarrut pohjaan sit saatana. No, ainakin se säikähti niin, että tais laskea allensa. Onneks edes se, mitä tulee mun eteen. ) niin sitä autoilijaa ei kuulu kiittää. Ihan oikeesti. Vaikka se toimii oikein, ja erottuu todellakin joukosta hiljentämällä hyvissä ajoin, niin että voit turvallisesti ylittää suojatien, niin tee meille muille palvelus äläkä kiitä. Ei autoilijoita kiitetä siitäkään kun ne pysähtyy punaisen valon palaessa. Ja ja kärkikolmion takana suojatietä ylittävän jalankulkijan taikka pyöräilijän tulisi näyttää punaiselta valolta autoilijan silmissä. Täytyy pysähtyä ja antaa niiden mennä rauhassa. Piste. Kiittämällä vaan korostetaan sitä, että liikennesääntöjen noudattaminen olisi jotenkin valinnaista. Silloin tietenkin, kun autoilija viittoo sua menemään pyörällä suojatietä, jota ei suojaa autoilijoiden väistämisvelvollisuus, on syytä kiittää. Mutta ei silloin, kun sinulla on oikeus mennä ensin joka tapauksessa.

Pyydän teitä kaikkia noudattamaan liikennesääntöjä, niin autoilijoiden kuin pyöräilijöidenkin. Muistakaa myös oikeutenne, ei jalankulkijoidenkaan tarttis nöyristellä niin paljoa. Niillä just on kaikista eniten oikeuksia, käyttäkää niitä! Vaatikaa autoilijoita noudattamaan liikennesääntöjä! Ja muistakaa itsekin noudattaa niitä. Niin, eikä kaikki autoilijat ole (onneksi!) ajotaidottomia, harmillisesti mieleen kuitenkin jäävät vain ne, jotka ovat. Ja sitten taas ne, jotka väistävät kuten pitääkin unohtuvat. Sellaista se elämä on.

Turvallisia liikkumisia! Ainakin on aivan Ihanat ilmat päästöttömään kulkuun!

xoxo,

Raisa

7 thoughts on “Tiistaina tähtäimessä: Helvetin liikenneympyrät!

  • Hahah! I don’t know for sure! I think it’s just a prank someone did. Stuff like that happens a lot in Finland. People get drunk and do stuff like that. But the picture is perfect for my post ’cause that’s what I think of roundabouts/traffic circles – I hate them! They are so dangerous because of the ignorant drivers who think they can go first, when they really can’t. As I ride my bike I’ve had so many close calls I’ve lost track of them.

   xoxo,
   Raisa

   • Each country seems to have their own rules on roundabouts! In the UK we have to stop and give way before entering the roundabout, but the last place we were driving abroad you had to drive onto the roundabout and THEN give way! Bizarre! The toilet is a bit of a strange thing to be easily moveable though… and heavy no doubt! At least people may stop and pay more attention on this roundabout!

 1. Mä myös vihaan liikenneympyröitä. Tosin en ajele sellasien lähettyvillä yleensä pyörällä, mutta autolla kyllä. Just viime viikolla oli todella lähellä ettei eräs tullut kolmion takaa mun päälle ympyrään, olis tullut pahaa jälkeä. Varsinkin kun lapset on kyydissä on sydän kurkussa kun pitää mennä ympyrään. Muuten kyllä muissa tilanteissa olen monta kertaa meinannut jäädä auton alle pyöräillessä, juurikin suojatiellä, jolla on pyöräilykaista erikseen. Kiitti!

  • Mä oon jäänyt kahdesti suojatiellä auton töytäisemäksi. EKalla kerralla kuskilla oli niin jäässä ikkuna, ettei se nähnyt sieltä ulos! Ja tokalla kerralla oli joku vanha tutiseva pappara, joka sanoi ajatelleensa, etten mä varmaan niiden autojen väliin tule. Sillä papparalla oli väistämisvelvollisuus, mut eihän sitä aina tarvitse käyttää.

   • Ei onneksi! Ekalla kerralla mulla oli vielä ala-aste-ikäinen tytär tarakalla ja Animalian leivonnaiset tangolla…käytiin terkkarissa, tytär tarkistuttamassa mut ei säikähdystä kummempaa. Mulla oli ehkä joku viikko sen jälkeen toinen puoli kropasta ihan jumissa, olin sillä puolella ikään kuin ottanut vastaan sen iskun. Tokalla kerralla hyppäsin vauhdissa!! pois pyörän selästä. Mut se olikin sitä aikaa kun harrastin kuntonyrkkeilyä ja oli kroppa ja refleksit vähän eri kunnossa kuin nyt. 😉 Mut on se perkele kun ei autoilijat osaa varoa!
    xoxo,
    Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s