Torstai Toivoa Täynnä: Rescue puput

Viime viikolla mun piti kirjoittaa tästä, mutta muistin sen väärin ja kirjoitinkin ylipäätään rescue lemmikeistä. Mä en tiedä onko tälläistä kommenttia ollut oikeasti olemassa, ainakaan mä en löydä sitä mistään, mutta mun mielestä joku (Sanna?) kysyi jotain pupuista. Ehkä se oli unta?

3343373323_6386047509_o

Mä en missään tapauksessa kuvittele olevani mikään pupuexpertti, mutta kyllä mulla alkaa jonkin verran olemaan kokemusta niiden hoidosta ja elämästä. Ja mä puhun nyt tämän kokemuksen äänellä. (Meillä on siis kaksi kania, sekä yksi edesmennyt kani. Kokemusta siis huikeasti kolmesta kanista.)

Rhino tutustuu Sokeriin. Sokeri turvallisesti pyyhkeen sisässä.

Rhino tutustuu Sokeriin. Sokeri turvallisesti pyyhkeen sisässä.

Aloitetaan ihan perusteista: kani on yhdyskuntaeläin, en ihan tiedä miten se eroaa laumaeläimestä, mutta tarkoittaa kuitenkin sitä, ettei se ole erakko. Kanilla olisi siis syytä olla kaveri. Mutta kaverin hankinnassa on paljon mutkia matkassa – kaikki kanit nyt vaan eivät tule toimeen keskenään. En mene sen syvemmälle vieraiden kanien totuttautumiseen, mutta vastaan mielelläni jos jollain on siihen liittyvää kysyttävää, aihe on minulle tuttu. 🙂 Helpoimalla siis pääsee kun kanit tulevat eläinsuojelukeskuksesta tms. jo valmiiksi parina. Jotkut kanit saattavat olla niin dominoivia, ettei niiden seuraan tule laskea muita kaneja, nämä pomottajat olkoot sitten ilman lajitoveria, mutta kaipaavat kuitenkin ihmisseuraa, päivittäin ja paljon. Kani on siis seurallinen eläin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielestäni kanien kanssa pärjää todella hyvin, jos ottaa huomioon niiden luonnollisen käyttäytymisen. Eli siis miettii, mitä kani luonnossa toimii. Kanithan kaivavat, rymyävät kaivamissaan tunneleissa, syövät, etsivät ruokaa, pelkäävät (ovathan saaliseläimiä) ja hengailevat keskenään. Kaiken kaikkiaan kani on melko lailla aktiivinen eläin, jolle tulisi järjestää turvallinen “koti” sen mukaisesti. Häkki ei nyt yksinkertaisesti voi olla kanin koti. Ei niin isoa häkkiä olekaan, missä se vois kaverinsa kanssa tarpeeksi rymytä. Kanit on syytä pitää vapaana. Ja mielellään niin, että niillä on myös oma tila mihin vetäytyä “turvaan” ja missä voi huoleti kaivella ja järjestellä tiloja kanimaisesti. Väittäisin, että meidän kaneilla on melko ideaali tila: oma (pieni) huone, jossa lattia katettu oljilla ja matoilla (kanit eivät yhtään tykkää liukkaasta lattiasta), vessa erikseen (vessana käytän kaninhäkin pohjaa), kaksi (pientä) ikkunaa, kartonkiputkia tunneleiksi, “turvatunneli” (häkin yläosa katettuna huovalla) jonne mennä piiloon tai hengailemaan, pieni puinen pesäkoppi (jossa ne kyllä käy, mutten ole koskaan nähnyt niitä siellä), sekä jatkuvasti avoinna oleva ovi, josta pääsee muihin yläkerran tiloihin. Sokeri, pupuista arempi harvemmin tulee huoneesta pois, mutta Hyrrä käy kyllä päivittäin lastenhuoneessa syömässä sohvaa ja nakertelemassa tyttären petivaatteita.

3511732071_86e7554489_o

Tämä kuva otettu ennen kuin katoin lattian oljilla. Tässä näkyy se osa, joka nykyään katettu oljilla. Tästä toiseen suuntaan jatkuu huone, joka katettu ainoastaan matoilla, ihan vaan siisteyden vuoksi. Kyllähän sitä olkea joka tapauksessa kulkeutuu myös ihmisten asuttamiin tiloihin, mutta näin saan sitä minimoitua.

13327172273_284334f888_o

Kanien ruoka nro yksi on ehdottomasti heinä! Kaikki muu tulee siinä sivussa, heinä aina se tärkein! Heinän lisäksi tulee aina olla saatavilla vettä, jonkinlainen kalkki- ja suolakivi. Päivittäin annetaan pieni määrä tuoretta ruokaa (esim. porkkanaa, voikukanlehtiä, omenaa) ja noin viitenä päivänä viikossa ruokalusikallinen täysrehupellettiä/kani. Onnistuin noilla pelleteillä lihottamaan Sokerin ihan muodottomaksi, kun luulin, että niitä pitäis koko ajan olla saatavilla. Ei siis pidä. Eikä kaneille tulisi juurikin tuon lihomisen välttämiseksi tarjota mitään siemenseoksia. Vaikka niissä usein onkin pupun kuvia. Ainoastaan niitä pellettejä. Hampaiden huollon kannalta tulisi kanin saada myös kovaa purtavaa, esim. kuivattua leipää taikka omenapuun oksia, joista ainakin meidän puput tykkää kovasti.

7455902194_ca35ab39a2_o

Olen todennut, että ainakin meidän puput jostain syystä pissivät ja kakkivat heiniinsä. Tajusin tämän siinä vaiheessa kun seinälaudat alkoivat käymään pehmeiksi…siirsin heinät pahvilaatikkoon, ja puput pissivät laatikonkin märäksi hyvin nopeasti. Joten nykyään meidän kanien heinät ovat vessalaatikon perällä. Se laatikko on niin iso, että ne heinät mahtuu olemaan siellä ilman, että ne joutuis käymään vessassa niiden päällä. Vaikka ne taitaa tehdä sen jostain syystä kumminkin. Olen alkanut antamaan heinää vähän kerrallaan, kahdesti päivässä, etteivät söisi likaantunutta heinää. En ymmärrä miksi ne toimivat näin? Tietääkö joku?

3344205898_b9fc28d803_o

Pupujen ruoan, niin tuoreen kuin ne pelletitkin, viskon ympäri huonetta, ihan sinne olkienkin sekaan, että saisivat vähän puuhaa niiden etsimisessä. Ihan kuin kanit luonnossakin. Eläinlääkäri suositteli laittamaan ruoan koirien aktivointipalloon, jota tehtiinkin jonkin aikaa, mutta ne oppi siinä pyörittämisessä niin taitaviksi, että ruoka oli hetkessä syöty. Nyt kun ripottelen sen kestää syöminen pidempään, ja jotuvat tekemään töitä sen eteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanien kynnet tulee leikata säännöllisesti, sanoisin että noin kuukauden välein. Useissa eläinkaupoissa kynsiä voi käydä leikkauttamassa pientä korvausta vastaan, jos pelkää ettei se kotona onnistu. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että kani ei saa matkalla vilustua ja muutenkin reissaaminen stressaa kania. Opettele siis itse leikkaamaan ne kynnet! Muutenkin kaneja on hyvä totutella käsittelyyn, harjaamiseen ja korvien tarkistamiseen. Meillä Hyrrä vähät välittää mistään sylissä olosta ja muusta ihmiskontaktista, mutta Sokeri parka on aina ihan kauhuissaan kun joutuu meidän kanssa tekemisiin.

Mitäköhän muuta? Uskon, että ihan kuten ihmisillä ja muillakin eläimillä, isommilta ongelmilta vältytään kun pyritään tekemään asioita luonnollisesti. Siis ottamalla huomioon eläimen luonnolliset tarpeet, eli juurikin kanin tarve liikuntaan, seuraan, tekemiseen, ravintoon, nakerteluun, kaiveluun ja mitä niitä nyt muita onkaan. Jos ongelmia ilmenee, kannattaa yrittää selvittää mistä tämä käytös tms. johtuu ja lähteä purkamaan sitä alkulähteiltä. Kannattaa myös parhaansa mukaan siirrellä sähköjohtoja kanien tieltä.

Ihania hetkiä suloisten pupujen parissa! Ja muistathan adoptoida hylätyn/kodittoman kanin sen sijaan, että ostaisit kanin kaupasta/kasvattajalta!

xoxo,

Puputyttönne Raisa

2 thoughts on “Torstai Toivoa Täynnä: Rescue puput

  1. Vitsi sä oot Raisa sekasin! Kyllä se olin minä kun kommentoin erästä pupupostaustasi. Ja teen sen nyt taas. Siis meillehän tuli kesällä kaks rescuekania. Saavat olla olohuoneessa ja muuallakin kämpässä vapaasti mut kun ollaan pois kotoa niin vaan olohuoneessa. Just vähän aikaa sitten heitin olohuoneen ainoan maton roskiin, koska kuseksivat ja paskoivat sen täyteen. Löysän kakan oon saanut pois ruokavaliomuutoksella, mutta edelleen jos laitan vaikka jonkun pyyhkeen johonkin lattialle niin pissaavat siihen. Ruuat ja vessalaatikko on häkissä ja joku sanoikin neuvoa kysyttyäni, että vessan kandee olla eri paikassa kuin ruuat. no niinku teilläkin näköjään, ei ole vaikutusta, meillä ainakin puput tekevät asiansa häkkiin ruokien äärelle sekä laatikkoon, joka löytyy nyt myös olohuoneen nurkasta. Kun poistin vessalaatikon hetkeksi häkistä, pissasivat lisäksi vielä sinne häkkiin samaan paikkaan, mssä laatikko oli ollut. Kuivat papanat on helppo poistaa vaikka niitäkin tulee miljoonia päivittäin mutta nyt ovat alkaneet jostain syystä käydä pissalla vieläpä säkkituolissa olohuoneessa, mitä en voi käsittää ja alkaa olla jo liikaa!! Mitä tälle kuseksimispakkomielteelle voi tehdä!!

    • Voi ei!kuulostaa aika hankalalle! Ilmeisesti ne tykkää kuseksia pehmeälle alustalle, mut miksi ja mitä sille vois tehdä, niin siihen en osaa kyllä vastata. 😦 Kokeile, jos Hesyltä tai eläinlääkäristä osaisivat kertoa. Mä luulisin, että tohon papanoimiseen se ei tule vaikuttamaan, mutta kuseksimiseen luulis löytyvän ratkaisu. Koittakaa kestää!
      xoxo,
      Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s