Mitä tänään kokattaisiin? Okonomiyakia!

Vielä joskus mä teen japanilaisen keittokirjan, mut sitä odotellessa voitte kokkailla tätä reseptiä. Olen sitä kymmeniä kertoja hionut ja nyt se alkaa olemaan täydellinen. Eipä siinä, että olisin koskaan perinteistä japanilaista okonomiyakia syönyt, että voisin sanoa tämän maistuvan samalle, mutta ainakin tämä on “oishii”.

Okonomiyaki on perinteisesti kananmunista, kaalista ja jauhoista ja erilaisista täytteistä tehty munakkaan ja pizzan sekoitus. Moderni okonomiyaki tehdään Puputytön tyyliin kaalista, jauhoista, tofusta ja erilaisista täytteistä. Niin, ja tosiaan Japanissa on paljon sodanjälkeisiä “halpoja” ruokia, vähän niin kuin Suomessakin. Sodan vaikutus talouteen näkyy myös Japanilaisessa ruokakulttuurissa, vaikkei se ehkä kovin voimakkaasti meille asti kantaudukaan. Kaali on tästä syystä siellä(kin) paljon käytetty raaka-aine, ihan kuten meilläkin. Tai siis ainkain on ollut, niin siellä kuin täälläkin. Ja kaalia soisi kyllä syötävän enemmän.

Täyteläiseen makunautintoon tarvitset muutaman erikoistuotteen, tonkatsu -kastikkeen ja aonori -merilevähiutaleita, joita molempia saa Helsingissä Viivoanista ja Tokyokanista. Merilevähiutaleet voi tarvittaessa korvata silppuamalla nori-arkkeja ja tonkatsukastikkeen voi tehdä itsekin. Ilmankin pärjää, mutta se on vähän sama kuin jättäisi juuston pois pizzasta tms. Aika oleellisista mausteista siis kyse. Toki lehmäntissimaitojuusto kannattaakin jättää pois pizzasta! 😀

14960881873_2033e9c360_k

Mikälie epäonnistunut misomarinadi tofulle ja mainiot miniokonomiyakit tonkatsukastikkeella.

Okonomiyaki 4:lle, n. 6 kpl.

4 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kikhernejauhoja

1 rkl perunajauhoja

1 tl suolaa

0,5 tl ruokasoodaa

0,5 tl hienoksi jauhettua kombua, voi jättää pois

0,5 tl hienoksi jauhettua kuivattua siitakesientä, tai muuta sientä, tai jätä pois

1 pkt silken tofua (mä laitoin sellasen isomman Tofumoonin paketin, mut pienempikin käy, säädä veden määrää tämän mukaan)

3-4 dl vettä

400 g hienoksi suikaloitua kaalia. Ihanteellisinta olisi varhaiskaali (minä pakastan sitä ihan tätä tarkoitusta varten keväällä), pehmeä savojinkaalikin sopii loistavasti, ja jos ei muuta ole niin peruskaalikin käy kyllä hyvin.

täytteeksi voi laittaa melkeinpä mitä vaan, tässä muutamia ehdotuksia: paistettua tofua, sieniä, kevätsipulia, purjoa, lehtikaalia, soija- tai seitannakkeja, porkkanaa raasteena, paprikaa

paistamiseen öljyä

tarjolle Tonkatsu kastiketta (Bulldog merkkinen on ehkä suosituin, ja juurikin noista aasialaisista kaupoista usein saatavissa), aonori -merilevähiutaleita, vegaanista majoneesia (Xtra merkkinen), kevätsipulia

Sekoita kuivat ainekset keskenään, (teho)sekoita tofu ja vesi hienoksi ja lisää jauhoseokseen. Sekoita. Lisää sekaan kaalisilppu ja täytteet.

Ota taikinasta n. 1/6 ja levitä suht tasaisesti pannulle. Paista öljyssä keskilämmöllä (tai siis “nelosella”) n. viisi minuuttia (älä katso kelloa, sillä minäkään en sitä tee, kunhan jotain tänne arvioin), kunnes uskot, että lätyskä kestäisi kääntämisen. Varovaisesti käännä lettu, paista toiseltakin puolelta. Itse tykkään painella lettua paiston aikana, en tiedä miksi. Että kypsyy tasaisemmin? Nämä helposti jättää sisältä raaoiksi, joten paista huolella. Ylikypsyydestä ei ole huolta.

8160500021_f6e9014ac6_k

Tarjoa okonomiyaki lisukkeiden kera. Japanilainen majoneesi myydään sellaisissa puristettavissa pulloissa, ja sellaisesta kuuluisi majoneesi pursottaa ristikoksi tähän päälle, ja sitten toinen ristikko tonkatsukastiketta sen päälle, mutta meikäläisittäin lasipurkissa tarjolla olevan majoneesin voit vallan mainiosti levittää veitsellä pinnalle ja siihen päälle tehdä tonkatsusta vaikka sian pään, jos haluat. Ja levittää päälle merilevää ja kevätsipulia sian karvoiksi. Okei, meni taas vähän yli. Puhutaan mieluummin vaikka sateenkaarista. Oooh! Tulis muuten hieno! Sateenkaari siis! Olen joskus tunkenut majoneesia (japanista ostamaani) pursotinpulloon ja siinä oli kyllä melkoinen työ, koska pullon suu oli niin pieni. Olen kyllä lusikoinut sitä muovipussiinkin, josta sitten leikannut kulmasta pienen palan pois, ja näin saanut kertakäyttöisen pursottimen, jolla turauttanut kauniin kuvion okonomiyakini pintaan.

Jatkossa teen viikossa vain yhden reseptipostauksen, eli ei enää omaa päivää ruoalle ja leivonnaisille erikseen. Jatkossa lauantaina tarjolla on Vapaapäivä! Eli siis vapaapäivä teille minusta, sillä minullahan ei mitään vapaapäiviä ole. Minä olen lauantaisin aina töissä.

Hauskaa alkanutta viikkoa! Minulla on tässä viikossa vain yksi työpäivä! Huominen, mutta se on sitäkin hurjempi. Aamulla viideltä lähden polkemaan kohti Variston myymälää ja sieltä kuudelta autokyydillä kohti Tamperetta. Tampereella Ideaparkissa myymälän Inventaario. (älkää harmistuko, kun sanon Ideaparkin olevan Tampereella. Kukaan ei kuitenkaan tiedä missä on Lempäälä.) Näitä kuudelta alkavia inventaariopäiviä minulla onkin viisi tai kuusi tässä lähitulevaisuudessa. Ne on kuulemma melkoisia ponnistuksia, mutta minä odotan ensimmäistäni innokkaana. Kivaa, kun on jotain tekemistä! Se on tietenkin tylsää, jos ihmiset ovat stressaantuneita ja sitä kautta huonolla huumorilla varustettuja. No, huomenna nähdään!

xoxo,

Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s