Puputytön Helpot ja Hauskat Eläineettiset Askartelut

Olen askarrellut viime aikoina tosi paljon, sen mitä olen töiltä kerinnyt, ja välillä kyllä töissäkin. 🙂 Mukava työpaikka minulla. Siltikään ei ole tälle päivälle mitään tiettyä ideaa, enemmänkin oikeutus ylipäätään näille sunnuntain askartelupostauksille.

Koen, että tarvitsen oikeutuksen. Tietenkin, minun blogi ja minun näköiseni sisältö, ja minua ei ole ilman askartelua. Joten tietenkin täällä on oma osuutensa käsitöille, vai mitä? Ja jälleen, edistääkseni eläinystävällistä tapaa elää ja olla. Askarteluun ja kaikenlaisiin käsitöihin liittyy yllättävän paljon eläimiin kohdistuvaa julmuutta. Olen listannut alle ainakin osan niistä epävegaanisista tuotteista, joita kannattaa välttää askarteluostoksilla ollessaan (lista on todella tynkä, jos mieleen tulee jotain niin vinkkaa ihmeessä! Kiitos!):

* luonnonkarvaiset siveltimet (sianharjasta, näädän karvaa, mitä lie)

* mehiläisvaha, käytetään mm. Inka Gold vahaväreissä, “luonnollisissa” vahaliiduissa, kynttilöiden tekemiseen, tuotteiden vahaukseen?

* höyhenet, käytetään unisieppareiden tekemiseen, virpomisvitsoihin, koruihin

* nahka, käytetään paljon kaulakoruihin, siis nahkanyöriä, nahkapaloja koristeina ja saranoina

* luu, tehdään helmiä

* helmet, sekä luonnon helmet että viljellyt makean veden helmet

* Mother-of-pearl helmet, jotka siis ymmärtääkseni tehty siitä simpukan kuoresta, siitä nimikin – Helmen-äiti. 🙂 En tiedä mistä nämä simpukat saadaan, siis rannalta kun kerää sinne huuhtoutuneita simpukoita niin siinähän ei ole mitään epäeettistä. Mutta jos ne on viljeltyjä ja avataan väkisin niin siitä on eettisyys kaukana.

* silkki, aika vähän tähän törmännyt askartelupiireissä, ehkä jossain helmitöissä voisi käyttää silkkilankaa? En todellakaan tiedä tästä tämän enempää.

* huopa. Tätä kuitenkin aika vähän askartelukaupoissa, lähes kaikki synteettistä huopaa. Huopapallot ja kukat jne. kyllä lampaanvillaa.

* villa, huovutukseen ja tietty lankoihin.

* liivate, liimoissa ja valokuvapapereissa ja filmeissä.

* eläinkokeet, joilla varmasti lähes kaikki kemikaalit jossain vaiheessa testattu. Ja kemikaaleillahan on suuri osa askartelussa, siis juurikin kaikki liimat, maalit, lakat, massat, ohenteet ja muut.

Osaan olen keksinyt vaihtoehtoja:

* synteettiset siveltimet. Ainakin Sinellin valikoimassa.

* Inka Goldin sijaan käytän paljon Perfect Pearls jauheita. (laitoin juuri valmistajalle kyselyä niiden vegaanisuudesta. Katsotaan miten käy, jatkuuko näiden käyttö vai loppuuko siihen.) Edit: sain juuri tietää, että Rangersin tuotteet on kaikki synteettisiä. Eläinkokeisiin eivät ottaneet kantaa. “Our products are synthetic, no animal use.” Jee! Kynttilöitä voi tehdä parafiinistakin, soijan käytöstä kotitekoisten kynttilöiden kanssa en tiedä.

* En ole keksinyt höyhenten ja sulkien tilalle mitään, mutta helppohan ilmankin on olla. Ja kun pitää ulkona silmät auki saattaa löytää sulkia ja höyheniä, jotka on ihan luonnollisesti irronneet. Vitsojen koristeluun on paljon muitakin vaihtoehtoja.

* leikkinahka, puuvillanyörit, metallisaranat.

* muovi, puu ja lasihelmet.

* muovihelmet, swarowski kristallit (juhlavuutta tuomaan)

* muovihelmet

* synteettiset helmilangat, puuvillalangat

* synteettinen huopa

* huovutukseen en ole keksinyt mitään muuta keinoa, kuin kerätä kissan, koiran ja kanin karvaa, jostain varmasti löytyy karvaisen lemmikin omistaja, joka mielellään kerää karvaa huovutettavaksi. Villattomia lankoja on pilvin pimein!

Alt-Fiber-Book

* liivatteen ja muiden salakavalien eläinperäisten jäljittäminen on hankalaa. Erikeeperissä ei valmistajan antaman tiedon mukaan ole liivatetta. Olen kuullut, että täysin synteettiset liimat ovat paljolti syrjäyttäneet jotain eläiperäistä sisältäneet liimat käyttövarmuuden parantamiseksi. Siis synteettiset liimat ovat parempia. Ehkä voisin ottaa tämän tehtäväkseni, alkaa jäljittää näitä aineita? Digikuvaus on ainakin filmin puuttumisen vuoksi eläinystävällisempää, mutta ilmeisesti valokuvapaperissa on liivatetta. Kuvien printtaaminen tavalliselle tulostuspaperille on aika huono vaihtoehto. Lisää aiheesta täällä. (erityisesti kommenteissa.)

* näihin eläinkokeisiinkaan en osaa ottaa kantaa. Varmaan on testattu. 😦

Nyt mun täytyy kuitenkin lähteä töihin, ja tehdä parhaani, että saan myytyä ennen kaikkea tämän jälkimmäisen listan tuotteita! 😀

Askarrellaan eläineettisesti! Hauskaa sunnuntaita!

xoxo,

Raisa

2 thoughts on “Puputytön Helpot ja Hauskat Eläineettiset Askartelut

 1. Heis! Noista höyhenistä tuli mieleen, että eikös niitä ole keinotekoisiakin? Ja myös cruelty-freenä löytyy ainakin ulkomailta.En ole asiaan enempää perehtynyt, mutta tuli vaan mieleen, jos tästä olisi jotain apua jollekulle:)

  • Mä oon kans miettinyt, että onko niitä keinotekoisia, höyheniä siis. Äkkiseltään googlettamalla ei juurikaan löydy. Löysin jonkun vähän vanhemman ulkomaisen keskustelun aiheesta, ja ainakaan ne eivät olleet löytäneet niitä mistään. Jotain kankaisia ilmeisesti on olemassa, ja sit sellaisia jotka tehty silkistä. Toi olis tietenkin hyvä, jos löytäis oikeasti luotettavan myyjän, jolta sais aitoja, eettisesti hankittuja höyheniä/sulkia. Ja tietenkin kirpputporeilta saattaa löytää jotain vanhoja höyhentyynyjä tai koristeita, joissa käytetty höyheniä/sulkia. Eettisempi vaihtoehto sekin kaupan sulkapusseille. Sulat on kyllä tosi kauniita, mutta ilmankin pystyy olemaan, paitsi linnut.

   Kiitos kommentistasi!
   xoxo,
   Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s