Mitä tänään kokattaisiin? Sienilisäkettä ja ihmetellään Japanilaisia.

MoikkaMoi!

Oon askarrellut ihan hirveästi ja kokannut todella vähän. Joten tämän päivän antikin on sitten vähän sen mukainen. Pahoitteluni. Oikeesti mun mielestä ruoka ja syöminen on ihan maailman tärkeimpiä asioita. Niillä pystyy vaikuttamaan niin paljon, ja useampaan asiaan. Ei vaan omaan terveyteen ja hyvinvointiin, mutta myös maailmanlaajuisesti (pihalla kuusiaidassa pieni hiiri!! <3!) siihen miltä tämä meidän pallo näyttää ja mitä kaikkea sillä tapahtuu. Joten en suhtaudu ravintoon kepeästi, vaikka välillä saatan sen yli hypähdellä ja unohtaa koko jutun, tai ainakin pistää muut tekemään töitä sen eteen. Ruoanhankinnan ja  -laiton ei tulisi olla niin pirun helppoa mitä olemme siitä tehneet. Sen oikeasti pitäisi olla elämäntarkoituksemme. Niin, mutta näin ei kuitenkaan ole, ja minäkin ennätän askartelemaan kun välillä meillä syödään tähteitä ja kyytipojaksi Ikean vegaanisia sour cream sipsejä. Ihan kamalaa. Mutta niin ihanaa!

Japanilainen ateria usein koostuu riisistä ja lisukkeista. Riisi on siis se pääjuttu ja kaikki muu, myös se pakollinen tapettu eläin, on sivuosassa. Riisi on muuten ihan hirveä ympäristötuho, jossain se rankataan tapetun sianlihan kanssa samalle viivalle pahimpana ilmastonvaikuttajana, ja ainakin uusimmassa Huilissa se oli ykkösena ruoan ympäristövaikutuspyramidissa. Ykkösellä tarkoitan pyramidin huipulla olevaa, siis kaikista pahinta. Joten älkää te muut syökö riisiä (jotta minä voin erittäin riisirakkaana ihmisenä sitä syödä. plz.), että maailma pelastuisi. Mä oon ottanut muuten tavoitteeksi, siis haastanut itseni (kun kerta haasteista tykkään) tekemään vähintään kerran viikossa ruokaa joko kotimaisista herneistä taikka härkäpavusta. Jotta maailma pelastuisi.

Mutta mennäänpä takaisin jälleen siihen päivän aiheeseen, sienilisäkkeeseen. Nimensä mukaisesti kyseessä on lisäke. Se voi olla lisäke riisille   pastalle, ohralle, bulgurille, quinoalle, hirssille, ja sen lisänä vois kyllä tarjota vielä jotain muutakin, japanilaiseen tyyliin. Siis kun niillä on se riisi siinä keskellä, niin sen ympärillä on (näin kuvainnollisesti) jotain säilykehommelia (tsukemono), joku herkullinen kasvislisuke, sieniä ja vaikka sit tofua. Monta pientä annosta. Niin tämä mun sienijuttu olis yksi monista. Vaikka olen mä joskus yksin ollessa tehnyt tätä ihan pelkästäänkin syötäväksi. Ja hyvin täytti, kun vaan tarpeeksi ison annoksen teki. (täällä sama resepti englanniksi, jos jotakuta kiinnostaa…tässä kohtaa käytin reseptissä rypsiölyä sienten paistamiseen, mutta nyt olen sen jättänyt turhana pois.)

16311514448_50062aa1c6_k

Sienilisäke, 1-4:lle (riippuen, miten paljon on muuta ruokaa, tästä tulee aika vähän, kun sienet kutistuu niin mahdottomasti paistettaessa)

1 rasia kotimaisia herkkusieniä (200g)

paistoneste:

3 rkl miriniä (mirin on makea, ruoanlaittoon tarkoitettu sake, jos ei sitä millään meinaa löytyä mistään [ainakin Viivoanista ja useista aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista täällä H:gissä sitä saa] voit kokeilla korvata sen sakella [Alkossa se pieni vihreä pullo on vegaanista) johon on lisätty vähän sokeria, tai vegaanisella valkoviinillä, johon lisätty sokeria. En tiedä vegaanisista valkkareista, sorry! Olen kuullut myös, että joku on korvannut mirinin vaahterasiirapilla! En ole kokeillut. Usein kuitenkin mirinissä on kyse myös siitä hapokkuudesta, ei pelkästään makeudesta.)

2 rkl soijakastiketta

1 tl riisiviinietikkaa (ja taas tälläinen vähän erikoisempi aine, sorry! voi korvata omenaviinietikalla, jossa pikkuripaus sokeria)

pinnalle:

paahdettua (siis tummaa) sesamöljyä

vastapaahdettuja sesaminsiemeniä

kevätsipulia tai ruohosipulia silputtuna

Viipaloi sienet ja paista niitä kuivassa pannussa viitisen minuuttia. Sekoittele välillä. Sillä välin sekoita paistonesteet erillisessä astiassa.

Kun sienet ovat kutistuneet noin puoleen entisestä koostaan, ellei sitten vielä pienemmiksi kaada paistonesteet sekaan. Paista miedolla lämmöllä, kunnes suurin osa nesteestä höyrystynyt.

Jaa pieniin annoskulhoihin, pirskota pinnalle sesamöljyä, ripottele päälle sesaminsiemenet ja kevätsipulisilppu.

Itadakimasu!

Ja sitten vielä vähän Japanilaisia ihmeellisyyksiä. Tiesitkö, ettei uuni ole siellä päin maailmaa yhtä yleinen keittiöissä kuin mitä se on meillä? Joten Japanilaiset ovatkin hyvin kekseliäitä uunin kiertäjiä, mm. riisinkeitintä voi käyttää moneen muuhunkin, kuin vain riisin keittämiseen, esim. leivän leipomiseen. Googlettamalla löytyy aika paljon kaikkea yllättävää, siis mitä sillä keittimellä voi tehdä. Minulla ei kuitenkaan ole riisinkeitintä, joten se, mihin viittasin otsikon Japanilaisten ihmettelyllä ei ollut tuo riisinkeittimen monikäyttöisyys, vaan leipominen vesihöyryssä!

Olen kokeillut muffineitten tekoa kypsentämällä niitä höyrykattilassa. Varmaan muuten onnistuis hauduttamallakin, ja silloin ehkä lopputuloskin olisi lähempänä meikäläisittäin uunitettua leivonnaista?

15463392458_c3dd777456_k

matcha ja kinako-hedelmä muffinit

Näistä ylläolevista muffineista tuo etummainen on höyrytetty kypsäksi, muut on uunitettu. Huomattavasti kosteampi on kuin perinteisemmät versionsa. Ja koostumus oli vähän pesusienimäisempi, mutta muutoin oli yllättävän toimiva. Mitä nyt kattilan koko rajoitti kypsennettävien leivonnaisten määrän kolmeen yhdellä kertaa. Kun uuniinhan mahtuu ainakin se 12 kpl:n pelti.

(tulipa sekava reseptipostaus. Välillä näin.)

Syökää hyvin(= vegaanisesti)!

xoxo,

Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s