Tiistaina Tähtäimessä: Luomusika!

Alkuun ajattelin, että olisin tehnyt yhden postauksen koko aiheesta: “Eettinen” liha. Mutta, koska aihe onkin yllättävän laaja ja minulla edelleen paljon töitä blogin ulkopuolella, jaankin sen pieniin osiin. Ja ehkä teidänkin on mukavampi lukea lyhyempiä postauksia.?

(varoituksen sana: rönsyilen pahasti. Jos sulla on kiire, lue vain tämä tiivistelmä:

Älä syö sikaa.

Tämän sarjan aloittaa yksi teollisen ruoantuotannon kovimpia kärsijöitä (hahah! sanaleikki ihan vahingossa! Kärsä – kärsijöitä.): älykäs sika.

Sikahan on tunnetusti todella älykäs eläin, jopa koiraa fiksumpi. Älyhän on juuri se, mitä me ihmiset niin kovasti arvostamme. Fiksuille ei saa tehdä ihan mitä tahansa, tyhmemmille joo. Kun ei ne paremmasta edes ymmärrä. Ei tyhmille edes tarvitse tarjota mitään tekemistä, kun ne on kerta niin tyhmiä. Mutta sika ei ole tyhmä. Joten kun sikaa pidetään karsinassa tai vielä pahempaa – porsitushäkissä, sika pitkästyy. Voi voi. Ompa kamalaa. Pitkästyä nyt pikkasen. Mutta kun ihan koko elämä on sitä, että tuijottaa sitä samaa seinää, kaluaa niitä edessä olevia kaltereita (olen ollut sikalassa töissä, ja tätä ne porsimishäkeissä olevat siat tekivät ihan tauotta. Kalusivat niitä kaltereita. Tunnista toiseen. Hitto, mikä elämä! Kukaan ei koskaan laittaisi koiraansa samanlaiseen tilanteeseen, miksi sitten se on ihan ok sioille? Ai kun ne ei tiedä paremmastakaan? Miksi sitten pitää ylipäätään mitään seksiturismia kieltää Thaimassa vai missä ne miehet maksusta makaa niitä lapsia? Eihän nekään [lapset] tiedä paremmasta. Miksi me tehdään tää eläimille?), syö, sontii ja nukkuu, kunnes sitten lopulta sut sitten tapetaan, jotta turpeat ja vastenmieliset ihmiset voisivat syödä sinut – se on kyllä ihan todella kamalaa.

Anteeksi. Takaisin asiaan. Siis siihen luomutuotantoon. Ja siihen, kuinka hip! on syödä “eettisesti” tuotettua lihaa. Oikeesti?

Ei ole. Siinä, että kasvatetaan, ja vaikka pidettäisiin kuinka hyvin, huolehdittaisiin, että on juuri oikea määrä vettä ja kuiviketta ja auringonvaloakin just eikä melkein, liikkumaankin pääsisi juuri sen verran kuin lajille on ominaista ja sit lopuksi, kunhan pakarat on tarpeeksi pulleat niin henki pois ja pataan – siinä ei ole mitään hip! hienoa. Se on yök! kamalaa.

Voi pojat! Luomutuotantoon! (mä kerron jo nyt, että tää sika -juttu on vasta lämmittelyä, mun varsinainen aihe on luomumaito ja -munat. Siis just ne, joiden avulla pidin yllä kuvaa itsestäni todella eläineettisenä kuluttajana vuosikausia.) Luomutuotanto on tietenkin parempi kuin tehotuotanto, eikö niin? Jos on kerta ihan pakko syödä ja juoda eläimiä ja niiden eritteitä, niin parempi sitten tehdä se luomusti? No siis joo, onhan se näinkin. Mutta ei se luomukaan mitään hyvää elämää niille eläimille takaa, ei todellakaan. Vaikkakin porsitushäkit on luomutuotannossa kielletty, ei tilaa silti paljoa sikaa kohti taata. Esim. minun kokoiseni, alle 50 kiloinen sika saa luomutilalla 0,8 neliöö, kun tehotuotannon uhri (ei oltu määritelty alle 50 kilosen sian tilavaatimusta, mutta 40 ja 60 kilosen juu, eli laskin sitten niidne välistä) 0,55 neliöö. Tilan tarve luonnollisesti kasvaa sian kasvaessa, ja kyllä tämä oli otettu niissä vaatimuksissakin huomioon. Pienet karjuporsaat voidaan edelleen molemmissa kasvatusmenetelmissä kastroida (siis leikata kivekset pois. Oikeesti!) tilallisen toimesta, ilman kivunlievitystä. Siis pieneltä, tajuissaan olevalta eläimeltä leikkaa sikatilallinen itse kivekset pois, ja viskaa sitten takaisin sinne muiden possujen sekaan paranemaan. Tämä on käytäntö Suomessa, sillä karjun lihassa on kuluttajien mielestä merkillinen sivumaku. (mm. Espanjassa ja Iso-Britanniassa ei karjuporsaita kastroida.)

Netistä voi halutessaan katsoa myös Youtube videoita aiheesta.

” Suomessa noudatetaan EU-lainsäädäntöä, jonka mukaan osaava henkilö voi kastroida porsaat alle viikon ikäisinä ilman puudutusta tai kipulääkitystä. Tähän on kuitenkin tullut muutos, sillä keväällä 2011 voimaan tullut kansallinen lakimuutos mahdollisti kipulääkkeen luovuttamisen tiloille. Osa suomalaisista lihayrityksistä edellyttää sopimustiloiltaan kivunlievityksen käyttöä kastroinnissa kaikilleporsaille. Käytännössä tuottaja sopii kivunlievitykseen liittyvistä toimista tilaa hoitavan eläinlääkärin kanssa. Myös luomuporsaat kastroidaan samaan tapaan kuin tavanomaisen tuotannon porsaat.” (http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/ukk/index.php)

Kuten saatatte tuosta itsekin päätellä, ainakin luomusioille taataan mahdollisuus ulkoiluun. Ja muuten, Animaliasta asiantuntija kertoi, että luomutiloja vahditaan sen verran tarkasti, paljon tarkemmin kuin noita tehokkaita eläintehtaita, että näitä luomuvaatimuksia aika lailla huolella noudatetaan. Että jos ulkoilua vaaditaan, sitä siat myös saavat. Puolen vuoden ajan, toukokuusta lokakuuhun. Siis ne siat, jotka ovat silloin elossa. Talvella kasvavat lihasiat jäävät tästä hauskuudesta paitsi.

Ja siltikin, vaikka pääsisivät ulos joka päivä ja aina paistaisi aurinko ja tarjolla sikamaisen hyviä herkkuja, jos se elämän tarkoitus on päätyä, ennen aikojaan, kinkuksi, niin ei se kivaa ole.

Eettistä kinkkua ei olekaan. Jätä siis sika ostamatta ja ota sen tilalle vaikka mahtava pyökkisavustettu tofu. Ja siat kiittävät.

Sikamaisen hauskaa tiistaita!

xoxo,

Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s