5 aamurutiinia.

Heips!

Aamut on yleensä ihan megakiireisiä ja jotenkin aika stressintäyteisiä. Pitää ehtiä sinne ja tänne ja sitä ennen vielä tehdä tuhat ja yksi asiaa. Valitsemassasi asussa onkin tahra ja koira karkaa, lapset nukkuvat pommiin, paahtoleipä palaa, avaimia ei löydy mistään ja pyörästäkin on kumi puhjennut. Jotenkin vaan aamulla kaikki kasaantuu ja kiireessä vastoinkäymiset tuntuu entistäkin suuremmilta.

Itse en ole oikeastaan ikinä ollut aamuihmisiä, tai siis olen kuvitellut näin. Voi tietenkin olla, että iän mukana on tuo(kin) muuttunut, mutta olen hiljattain oppinut itsestäni, että todellakin olen aamuihminen. Olen aamuisin ja aamupäivällä ehdottomasti aikaansaavimmillani, tehokkaimmillani ja aivotyöskentelykin on tehokkaampaa heti aamunkoitteessa. Iltapäivästä väsähdän ja loppuilta onkin yhtä alamäkeä. Koen, että aamulla herään supernaisena joka menettää tehoaan iltaa kohden, niin että nukkumaan menee tyhjiin imetty (ja suklaalla ja sipseillä) täytetty tehoton ja selkärangaton ameeba.

Miten sitten hyödynnän tätä itseoivallustani? No siten tietenkin, että aamu ladataan kaikella tahdonvoimaa tai ajatustyöskentelyä vaativalla. Kuten liikunnalla, venyttelyllä, terveellisellä ruoalla, kielten opiskelulla, suunnittelulla ja siivoamisella.

Omat rutiinini pyrin pitämään melko samanlaisina päivästä toiseen, välillä kuitenkin nukun liian pitkään ja joudun oikomaan mutkissa. No, elämä on, eikä se ole niin vakavaa, vaikken joka aamu ennättäisikään juoksemaan.

2947016866_9b3a993996_z

5 yksinkertaista rutiinia, joilla optimoit päiväsi aloituksen:

  1. Herää ajoissa. Tämä on kaikista tärkeintä. Herää niin aikaisin, että ennätät tekemään kaiken, mitä olet suunnitellut tekeväsi, kiireettä. Itse pyrin heräämään kuudelta, vaikka olisikin vapaapäivä. Näin aikainen herätys olisi tuntunut ihan mahdottomalta vielä puoli vuotta sitten, mutta heräämällä aamu aamulta aina vaan aikaisemmin ja aikaisemmin olen saavuttanut kello kuuden herätyksen. (josta olen viime aikoina luistanut, sillä se ameeba ei suostu menemään ajoissa nukkumaan! Grrr!)
  2. Venyttele. Olin ehkä Helsingin kankein ikäiseni. Todella noloa. Ja aina hartiat jumissa. Kunnes aloitin venyttelyn muutama kuukausi sitten. Alkuun tuntui ihan hyödyttömältä ja kaikin puolin vastenmieliseltä. Mutta kun sitkeästi olen aamusta toiseen sitä tehnyt (samalla kun purskuttelen sesamöljyä suussani) tuntuu, että ehkä minäkin voisin tästä vähän notkistua. Vastenmielistä se on edelleenkin, mutta kun ajattelen sitä, että venyttely ei enää koskaan tule omalla kohdallani olemaan näin helppoa, niin kyllä se inspiroi tavoittelemaan varpaita.  Oma venyttelyrutiinini ei vie kuin 5-10 minuuttia. Ei paha.
  3. Liiku. Äh, miten nämä ohjeeni ovatkaan näin kamalan hankalia!? Herää ajoissa, venyttele ja sitten vielä liiku – ihan mahdottomia toteuttaa arjen kiireissä. Vaan ei, jos todellakin heräät ajoissa, kerkiät myös liikkumaan aamulla. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa 20-45 min juoksulenkkiä. Ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, saan tästä valtavan paljon energiaa. Varsinkin nyt, kun luonto on kauneimmillaan. Ruska on niin kaunis juuri nyt. Aiemmin en pystynyt kuuntelemaan mitään juostessani, se vaan tuntui “liialta”, mutta nykyään opiskelen samalla japania ja se on auttanut siihen alati jäytävään tylsyyteen, joka juostessa minua vaivaa. Kun palaan lenkiltä kotiin, on oloni mitä mainioin. Ihan aikuisten oikeesti. Mikä ihana tunne, kun tietää, että se on nyt hoidettu. Minä siis en juurikaan liikunnasta pidä.
  4. Peseydy ja pukeudu. Minä kuivaharjaan ihoni nelisen kertaa viikossa, koen että se tekee hyvää pintaverenkierrolleni ja ainakin se irrottaa ihon pinnasta kuollutta solukkoa. En enää käytä kuorinta-aineita vartalolleni, sillä tämä ajaa saman asian. Suihkussa käyn pikaisesti ja sen jälkeen tarvittaessa rasvaan ihoni. Pukeudun edellisenä iltana valitsemiini vaatteisiin. Aamukiireitä pystyy muutenkin aika hyvin minimoimaan jo edellisenä iltana, alkaen siitä ajoissa nukkumaan menemisestä.
  5. Syö hyvin. Mitä se sinun hyvin syöminen sitten onkaan, syö sellainen aamupala, josta todella nautit ja josta sinulle tulee hyvä olo. Ja ennen kaikkea pyri syömään se rauhassa, kiireettä. Luksusta. Minulle päivän paras hetki yleensä on se, kun voin istahtaa aamupalan ääreen, edessäni höyryävä kuppi hyvää teetä ja tietokone, tietäen, että olen hoitanut päivän hankalimmat asiat (venyttely, juoksu) alta pois ja loppu onkin sitten yhtä juhlaa. (kunnes pitää töihin mennä… 😉 )

9357569220_d56799edfe_z

Lista rutiineistani saattaa kuulostaa todella työläältä ja aikaavievältä, lähestulkoon mahdottomalta. Mutta hyvin ennakoimalla tämä kyllä onnistuu. Aamutoimet kannattaa aloittaa jo edellisenä iltana, ja tehdä silloin mahdollismman paljon asoita ennakkoon. Niistä lisää myöhemmin.

Minulla on yhdeksän päivän työputki takana ja neljän päivän miniloma edessä, joten elämä hymyilee, toivottavasti Sinulle myös!

Oikein hyvää huomenta!

xoxo,

Raisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s