Tiistaina tähtäimessä: Hammastahnat

Moikkista!

Mulla on takana ihan älytön hulinaviikko: viimeksi viikko sitten tiistaina olen ollut kotona koko päivän, sen jälkeen koko ajan töissä (kun on työkaveri ollut lomalla on mullekin riittänyt töitä), lauantaina oli vapaapäivä, mutta olin aamu kasista ilta kymmeneen Animalian Kevätpäivässä, eilen ensin töissä ja sitten hulluna ja hikisenä poljin Varistoon meidän Skräppimaanantaita pitämään. Ja sieltä kotiuduin ysin jälkeen. Tällä viikolla piti olla vapaata, mutta lomaileva työkaverini oli viimeisenä lomapäivänään saanut iloisen rivin tikkejä käteensä, ja on luonnollisesti sairaslomalla. Joten minä teen hänen vuoronsa. No, onneksi on pääsiäisenä vapaata. Lauantaina olen kyllä töissä, mutta jää siihen kuitenkin kolme päivää. Pitäis tyttären synttärit johonkin väliin saada järjestettyä. Tänään täytyy mennä kävellen töihin, kun pyörä jäi sinne Varistoon. Uh. Raskasta tämä työssäkäynti. No, ainakin se mahdollistaa sen, että on sitten millä mällätä Japanissa syksyllä. 🙂 Tämä toimikoon kepeänä varoituksena tämän viikon postauksien sisällöstä. Mä en ole ennättänyt mitään kirjoittamaan etukäteen. Tulee mitä tulee. Tänään kuitenkin vuorossa vegaaniset hammastahnat. Ja ehkä vähän hammashygienia.

16800643345_25166dbd89_k

Ekokaupoista saa eläimillä testaamatonta kosmetiikkaa, myös niitä hammastahnoja. (joo, ja eläimillä testaamaton ei ole yhtä kuin vegaaninen, eikä vegaaninen ole yhtä kuin eläimillä testaamaton, ja vaikka Euroopassa on vallalla kosmetiikan eläinkoekielto, se ei tarkoita sitä, ettei kosmetiikkaa kiertoteitse testattaisi eläimillä. Eli nämä listat ovat edelleen tarpeen. Ja tuoteselosteiden lukeminen.)

Mutta aloitetaan kuitenkin sillä, mikä tekee hammastahnasta mahdollisesti epävegaanisen:

1. Eläinkokeet (eli käytä sitä listaa taikka Animalian listaa)

2. Glyseriini (voi olla kasviperäistä taikka eläinperäistä, mutta varmimmin eläin-, ellei erikseen mainittu, että kasviperäinen)

3. Jostain luin, että jotkut (mutta siinä ei ollut mainittu, että mitkä) tunkis jopa jauhettuja luita hammastahnaan, mutta tiedä häntä.

Sanottakoon vielä tähän kohtaan, kun kerta mieleen tuli, että tää hammastahna on vaan siis pisara meressä. Vasta loppupeleissä sillä voi olla jonkinlaista merkitystä, mutta niin kauan kuin lihan syönti jatkuu nykyisessä mittakaavassa, sillä mitä hammastahnaa sä käytät ei ole mitään merkitystä eläimille. Eli maailma ei pelastu sillä, että vaihdat vegaaniseen hammastahnaan, mutta jatkat eläinten syöntiä. Vegaaninen hammastahna on enemmän sellaista hienosäätöä. Ja siis tietenkin parempi tukea eettisiä yrityksiä ostamalla niiden varmasti eläinkokeettomia tuotteita. Enkä missään tapauksessa väitä, että minun mielestäni eläinkokeettomuudella ei olisi mitään merkitystä. Koitan vain korostaa sitä, että muutos lähtee siitä ruokavaliosta. Tätä mieltä minä olen.

Arvostelustani saattaa tulla hivenen tynkä, sillä minulla on kokemusta ainoastaan Jason Naturalsin, Urtekramin, Kingfisherin ja Dr. Hauschkan hammashygienia tuotteista. Ehkä myös Weledasta, Santesta ja Logodentistä. Ja tää on nyt vähän epäreilua, sillä jos en olekaan käyttänyt noista kaikkia, on väärin haukkua ne, mutta sanottakoon, että vain kaksi merkkiä, joita olen kokeillut läpäisee minun tiukan seulani: Kingfisher ja Jason. Kaikki muut kokeilemani vegaaniset hammastahnat jättää hampaat jotenkin nihkeiksi, tai eivät ainakaan sellaisiksi sileiksi ja liukkaiksi, kuten hampaiden kuuluisi olla harjauksen jälkeen. Sorry vaan kaikki muut merkit – ette kelpaa minun suuhuni. Dr. Hauschkalta en ole kokeillut tahnaa, ainoastaan suuvettä. Enkä ostanut toiste. Ei siinä, en suuvedeltä erityisesti mitään odotakaan, mutta on sillä välillä kiva lotrata.

Hammasharjoja ei juurikaan voi ostaa epävegaanisena, paitsi Ruohonjuuressa myytävät Montebianco harjat, joiden harjakset ovat siankarvaa. (tai ainakin ne olivat siankarvaa muutama vuosi sitten, silloin niillä oli kyllä myös nailonisia harjoja,joita enää ei näytä olevan.) Tietenkin, jos ostaa hammasharjan valmistajalta, joka valmistaa hygieniatuotteita, joita ei löydy yllämainituilta listoilta tietä tukevansa heidän toimintaa. Ja sitähän me emme halua tietenkään. Joten parasta ostaa harjatkin ekokaupoista. Itselläni on ollut vuosikaudet sama harja käytössä, vaihdan siihen vain pään kolmen kuukauden välein. Kyseessä Terradent/Ecodent merkkinen harja, joita ei jostain syystä suomesta enää saa. Vuosia sitten kuulin, että tuotteen valmistus olisi lopetettu, mutta kumma kyllä edelleen sitä ulkomailta saa. Mene ja tiedä.

Ihan samoin kuin hammastahnojenkin kanssa, maailma ei pelastu sillä, että vaihtaa hammasharjan ekologisempaan vaihtoehtoon, varsinkin kuin harjanvarressa on tälläinen materiaan ihastunut tuhlailija. Mutta jos nyt edes vähä yritän olla ekompi niin kai sillä jotain merkitystä on? Onhan? (ja siis kyllähän mä ihan oikeasti olen keskiverto kansalaista paljon ekompi, mutta kun mietin, että kuinka eko voisinkaan olla, jos en vaikka lentäisi Japaniin aina tilaisuuden tullen, jos en lämmittäisi ruokaani vaan söisin sen tosi ekosti kylmänä, kypsentämättä taikka muuta.) Joka tapauksessa muita suosimiani hammasharjamerkkejä, joita ostan mm. lapsilleni ovat Helunasta saatavat Preservet sekä Ekolossa myynnissä oleva Humble Brush.

Ai niin, kerrottakoon vielä, että Jasonia saa Helunasta ja Kingfisheriä Punnitse & Säästä:stä. Ja muualtakin, mutta sieltä se on meikäläiselle helpoimmiten saatavilla. Niin, ja varmistettakoon nyt vielä, että kun puhun maailman pelastuksesta niin siinä on jonkilainen leikkisä sivuvire, että älkää ottako ihan tosissaan kaikkea mitä kirjoitan. Tai tosissaan joo, mutta vakavissaan ei. Silleen rennolla huumorilla, kiitos.

Pahoittelut että tästä postauksesta tuli näin sekava, mun piti kirjoittaa Ekolosta, mutta kuvat onkin miehen kamerassa ja mies missä lie.

Hei nyt.

xoxo,

Raisa

2 thoughts on “Tiistaina tähtäimessä: Hammastahnat

Leave a comment